De voordelen van slim lichtmanagement

Hub Redactie
Hub Redactie
02 december 2015
3 min

Jeroen Smit is productontwerper bij Nedap en houdt zich dagelijks bezig met lichtmanagement systemen en gebruikersvriendelijkheid hiervan. Voor Elektrotechniek365 schrijft hij columns over innovaties in lichtmanagementsystemen en wat de voordelen hiervan zijn voor een e-installateur. In zijn eerste column gaat hij in op de mogelijkheden van  lichtmanagement .

Het gaat supersnel met de ontwikkeling van de verlichtingsindustrie. Na de opkomst van ledverlichting ligt nu de focus op licht management systemen waar je led-armaturen mee kan aansturen. Want ledverlichting schreeuwt om controle.

Het vervangen van conventionele verlichting door LED halveert al snel het energieverbruik. Echter, het volle besparingspotentieel (tot wel 80%) wordt ontsloten door de verlichting alleen op momenten te laten branden wanneer je daadwerkelijk licht nodig hebt. Door het toevoegen van controls kun je optimaal gebruik maken van daglichtinval, bewegingsdetectie en vooraf ingestelde tijdsschema`s. Daarbij ben je volledig  `in control` met behulp van lichtmanagement software, gewoon via internet.

Alle lichtpunten online

Tegenwoordig staat alles direct in verbinding met internet. Dus waarom zou je verlichtingssystemen ook niet online en draadloos aansturen? Ik hoor u denken: `Ja, maar welke uren factureer ik dan tijdens de installatie als ik geen draden meer kan trekken?`

Alles wat online is, kan informatie teruggeven. Armaturen dus ook. En dát is interessant, want dan kunt u met behulp van lichtmanagement software, in een overzichtelijk platform, de prestaties van verlichtingssystemen van één of meerdere klanten of vestigingen zien. Op basis hiervan ontstaat een referentiekader en kan een energiebesparingsbeleid worden geoptimaliseerd. Ook kan er preventief onderhoud worden ingepland waardoor je proactief kan handelen in plaats van reactief.

Kansen voor installateurs

Intelligente lichtmanagement systemen hebben de toekomst. Ze verzamelen en bewaren data van armaturen, zoals het aantal bedrijfsuren en dimniveaus. Dit maakt gepland onderhoud mogelijk, want u ziet wanneer het tijd is om armaturen te vervangen, schoon te maken of waar een storing is.

Maar het dynamisch regelen van verlichting maakt het ook mogelijk om draadloos instellingen van armaturen te wijzigen. Dit kan goed van pas komen wanneer een klant bijvoorbeeld 3 jaar na installatie van de verlichting de indeling van zijn machinepark wijzigt en nét wat meer licht aan de andere kant van de hal wil hebben.

Oftewel, lichtmanagement biedt nieuwe kansen voor installateurs. Denk aan het bieden van pro-actieve onderhoudsadviezen of servicecontracten waarmee een langdurige relatie met de klant kan worden aangegaan. Dit stimuleert een verdere rol  van de installateur  als dienstverlener die ervoor zorgt dat de verlichting altijd naar wens functioneert.

Simpel en goed voorbereid op de toekomst
Veel lichtmanagement systemen blinken momenteel nog uit in ingewikkeldheid. Dat kost onnodig veel tijd. In mijn ogen moet dit echt anders om écht klaar te zijn voor de toekomst. Want tijd is geld, nietwaar?

Het gebruiksgemak van slimme lichtmanagement systemen verbetert continue. Zo kan je een verlichtingsprogramma eenvoudig vanaf je smartphone bedienen, via een intuïtieve app. Het systeem kan je vervolgens een melding per e-mail sturen wanneer onderhoud nodig is. Kortom, er is nog veel meer mogelijk met lichtmanagement. Daar vertel ik je de volgende keer graag meer over.

Over Nedap
Nedap biedt onder andere innovatieve lichtoplossingen die volledig zijn af te stemmen op de behoefte van de eindgebruiker en waarbij energiebesparing en duurzaamheid voorop staat. www.nedap-luxon.com

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen