De stookkosten voor een biomassaketel zijn lager dan voor een gasgestookte cv-ketel. Dat scheelt minimaal 40 en maximaal zo`n 80 procent, afhankelijk van de soort brandstof en hoe de keteleigenaar die kan betrekken. Houtpellets zijn het meest bekend, maar zaagsel, houtspaanders, turf, houtsnippers, houtblokken, maar ook gehakseld stro van bijvoorbeeld olifantengras of maïs kunnen als biobrandstof dienen. Een biomassaketel kan worden gebruikt om een bedrijfspand te verwarmen, maar is ook geschikt voor woningen.
Hoog rendement
Een biomassaketel zet biomassa om in warmte en energie. Biomassa bestaat uit natuurlijke producten en bevat onder andere koolstof- en waterstofketens die gesplitst kunnen worden. Bij de splitsing komt onder andere water, co2 en warmte vrij. Die warmte kan rechtstreeks worden gebruikt om een ruimte te verwarmen. Door de hoge temperaturen waarmee de ketel de biomassa verbrandt, is er sprake van een schone verbranding met maar weinig afval. In de afgelopen jaren is de techniek sterk verbeterd en daardoor wordt de terugverdientijd steeds korter. Momenteel kan worden uitgegaan van zo`n zes jaar. De werking van de biomassaketel is volledig automatisch en de opgewekte energie is altijd beschikbaar. Het rendement van een biomassaketel is hoog. Doordat de brandstof in kleine formaten worden aangeleverd, vindt de verbranding plaats op een veel groter oppervlak per m3 dan bij het verbranden van hele houtblokken. Elke biobrandstof heeft weer een andere verbrandingswaarde. Het is dus belangrijk dat de schroef die de brandstof van de silo naar de ketel leidt, is ingesteld op de juiste biobrandstof. Het is mogelijk om houtblokken als brandstof voor een biomassaketel te gebruiken, maar dat moet dan wel handmatig gebeuren. Verreweg de meeste mensen zullen daarom de voorkeur geven aan de automatische aanvoer van pellets of een andere doseerbare brandstof.
Biomassaketel installeren
Voor een biomassaketel is meer ruimte nodig dan voor een traditionele gasgestookte ketel. Een bedrijfspand heeft vaak een kelder of speciale stookruimte. Bij een woonhuis kan de ketel in een garage, bijkeuken of eventueel buiten worden geplaatst. Voor stadsverwarming, en voor het verwarmen van flats en utiliteitsgebouwen wordt tegenwoordig meer en meer gebruik gemaakt van biomassaketels. Installateurs zullen ze steeds vaker tegen gaan komen. Het is dan ook goed om up to date te zijn qua kennis en vaardigheden. De meeste leveranciers van biomassaketels verzorgen trainingen voor installateurs waarbij ze uitleggen wat er allemaal bij komt kijken en hoe de installatie moet worden uitgevoerd. Wacht niet met het volgen van zo`n cursus tot je een aanvraag voor de installatie van een biomassaketel krijgt, maar schrijf je vast in en doe mee. Dan ben je er straks helemaal klaar voor!