De mens is de beperkende factor in koeling

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
04 februari 2025
2 min

Een totaalconcept voor ventileren dat gebruikmaakt van natuurlijke tocht, daarmee kreeg DUCO op BouwBeurs 2025 vandaag de publieksaward. Het maakt geen gebruik van actieve koeling. Het is eigenlijk gewoon gebaseerd op het principe van het open raam, maar dan slim.

‘We maken onze woningen tegenwoordig kierdicht’, stelt Edwin Pelkman, projectadviseur van DUCO. ‘Niks mag ontsnappen, we meten zelfs de tocht door het stopcontact!’ Dat is fijn in de winter, want dan ontsnapt er geen kostbare warmte, maar in de zomer is het helemaal niet nodig.’Dan moet je de warmte juist op tijd uit je huis halen, voordat de warmte helemaal in de wanden gaat zitten. ‘Maar de mens is de beperkende factor in koeling’, gaat Edwin Pelkman verder. ‘Wij zetten pas een raam open als we het warm krijgen, maar dan is het eigenlijk al te laat.’ 

1100 kuub door je woning

Het natuurlijke ventilatiesysteem van DUCO voorziet hier wel in. Het begint met een weerstation op het dak, dat bepaalt wat de beste tijd is om te ventileren. ‘Dat is als er een zeker temperatuurverschil is tussen de lucht in de woning en daarbuiten’, zegt Pelkman. Op dat moment gaan op de benedenverdieping automatisch zogeheten nigthvents open, en boven in de woning een tuimelraam, ontwikkeld door partner Velux. ‘Daarmee jaag je 1100 kuub lucht per uur door de woning met een luchtsnelheid van 2 meter per seconde. Zo ververs je de lucht in de woning zo’n 4 à 5 keer per uur, dan heb je het beste effect.’ Overigens is het systeem ook altijd met de hand dicht te zetten. Als je bijvoorbeeld een feestje hebt, wil je de verversing misschien wat later laten laten beginnen.

Het verversen van de lucht werkt zo goed door het hoogteverschil, legt Pelkman uit. ‘Je kunt enkelzijdig ventileren, waarbij de lucht weer naar buiten moet door het gat waar het binnenkomt. Je kunt dwarsventileren, met ventilatie aan beide zijden van de woning, dat werkt al beter. Maar je kunt er dan niet voor zorgen dat overal in huis wordt geventileerd. Dat kun je wel bij stack ventileren, dan kun je de ventilatie controleren. De lucht gaat daarbij via het trapgat naar boven en zuigt onder de deuren door ook de lucht uit de slaapkamers mee.’

Insect- en inbraakwerend

Een groot nadeel van een open raam is natuurlijk dat er in de zomer altijd muggen binnenkomen. Door de nightvents van DUCO kunnen die niet naar binnen, en ook zijn de vents inbraakveilig. Dat is heel belangrijk vanwege regelgeving, zegt Pelkman. ‘Maar ook omdat je ook moet blijven ventileren als je een paar weken in Turkije zit.’ Dat is namelijk de kracht van dit systeem. Omdat het consequent de warme lucht uit huis haalt, in combinatie met effectieve zonwering, heb je een koele buffer voor de volgende dag. Zo wordt zelfs in hete zomers het huis lang niet zo warm als je gewend bent. 

 

Complexe vastgoeduitdagingen? Bekijk dit model voor ketensamenwerking

Lees meer

Gerelateerde artikelen