De Fenixloodsen: van hoerenbuurt naar hippe hotspot

Hub Redactie
Hub Redactie
20 maart 2019
2 min

De Fenixloodsen stammen uit 1922, toen de Holland Amerika lijn fors uitbreidde met een aantal extra lijnen. De 360 meter lange loods werd gebruikt om koffers van de emigranten op te slaan, voordat ze aan hun lange reis naar de andere kant van de wereld begonnen. Het heette toen nog de San Franciscoloods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw flinke schade op en werden delen van de kade vernield. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de overgebleven loodsen de naam Fenix I en Fenix II gekregen. Anno 2019 is Fenix I bedoeld voor wonen, en zal Fenix II gebruikt worden door ondernemers, zoals winkels, uitgaansgelegenheden, een theater en dansgezelschap.

Bijzonder bouwproject

Fenix I wordt momenteel getransformeerd naar 212 huur- en koop loftappartementen. Met bijna 45.000 m2 is het één van de grootste bouwprojecten in Nederland. Alleen Fenix I heeft al een staalconstructie van 1600 ton staal, zo`n 500 grondverdringende buispalen met een gemiddelde lengte van ca. 22 m en betonbouw (poeren, vloeren en tunnelgietbouw) van in totaal ca. 12.000 m3. Bijzonder is dat de woningen allemaal bovenop de oude loodsen geplaatst worden, waarbij het rauwe karakter van de zeemanswijk bewaard wordt. Een complexe situatie wat betreft de fundering, in verband met de bestaande fundatie van de loods.

Het ontwerp van de Fenixlofts is afkomstig van de Rotterdamse architect Robert Winkel van Mei Architecten. De Fenix woningen vormen een bijzondere mix: van 40m2 tot 250m2 woonoppervlakte, van casco tot complete inrichting. Het betreft loftappartementen, waarbij kopers zelf de breedte en hoogte mochten bepalen. Alle Fenixlofts beschikken over riante balkons/terrassen en eigen parkeerplaats en berging. Er zal een groendak en wko-installatie worden aangelegd.

Uit de as verrezen

De naam Fenix is goed gekozen. De wijk Katendrecht, waar de loodsen staan, was tot voor kort een achterstandswijk aan de zuidzijde van Rotterdam. Nu de buurt steeds hipper wordt, kan met recht worden verwezen naar de uit de Griekse mythologie afkomstige vogel die uit zijn eigen as verrijst. Vanaf 2007 is de stad Rotterdam bezig met de transformatie van Katendrecht. Steeds meer mensen herontdekken de plek, die enorm goed scoort op de Rotterdamse veiligheidsindex. In 2012 ontvingen de gemeente, Woonstad Rotterdam en Heijmans zelfs de Gulden Feniks voor het beste Nederlandse transformatieproject.

Vraaggestuurde ontwikkeling

Bijzonder aan het project is de nauwe betrokkenheid van de toekomstige bewoners sinds de start van de ontwikkeling in 2011. Heijmans wil graag ontwikkelen naar de wensen van de markt en de gebruikers, door ideeën en ontwikkelingen rondom de Fenix te toetsen bij en te delen met de ondernemers, bewoners en gebruikers. Zij hebben meegedacht voordat er zelfs een ontwerp was gemaakt. Er is hierdoor een enthousiaste community ontstaan die inspiratiesessies en evenementen organiseert. Medio 2019 zullen de eerste bewoners hun loft betrekken.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen