De eerste compacte warmtepomp zonder buitenunit is een feit

Hub Redactie
Hub Redactie
20 januari 2019
3 min

De warmtepomp is het antwoord van Enzavu op de uitnodiging van Diederik Samson, voorzitter van het Nationaal Klimaatakkoord, aan bedrijven om een kleiner en hybride systeem op de markt te lanceren. Deze warmtepompoplossing, ook wel de stadswarmtepomp genoemd, draagt bij aan de doelstelling om de Nederlandse woningen te verduurzamen. 

Compact is zeer gewild

De stadswarmtepomp is door haar kleine afmetingen – vergelijkbaar met de omvang van een standaard CV ketel -, volledige binnenopstelling en energieverbruik (COP van 5,4) een goede hybride-oplossing voor bestaande woningbouw in Nederland. Op dit moment bestaat er grote behoefte aan een compacte warmtepomp voor kleinere woningen. Nederland telt ruim 7 miljoen woningen waarvan 83% een woonoppervlakte van minder dan 150 m2 heeft. In de steden heeft zelfs 80% van de woningen slechts een woonoppervlak van 100 m2. De stadswarmtepomp van Enzavu is speciaal ontwikkeld voor de typische Nederlandse woningbouw en zijn specifieke vraag van verwarming en tapwater. 

Geen ontsierend buitendeel

De warmtepomp kan eenvoudig naast een bestaande of nieuwe gasgestookte CV installatie geplaatst worden. Een ander groot voordeel is dat de stadswarmtepomp volledig binnen wordt geplaatst en er geen buitendeel meer nodig is. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. De warmtepomp is tevens uitgerust met een fluisterstille inverter compressor waardoor deze installatie ook voldoet aan alle geluidsnormen die binnen gesteld worden. Een ander groot voordeel van het niet aanwezig zijn van een buitendeel is het esthetische aspect. Een warmtepomp met een extern deel wordt als ontsierend voor de gevel van een woning ervaren. In veel stadscentra is het zelfs verboden om een buitendeel aan de gevel te plaatsen. Door de introductie van de stadswarmtepomp wordt dit probleem volledig ondervangen. 

Ook koelen

“Deze warmtepomp niet alleen geschikt als hybride oplossing maar kan bij nieuwbouwwoningen ook prima toegepast worden als 100% gasloze oplossing”, zegt Jack de Mooij, eigenaar van Enzavu. “Tegenwoordig worden de huizen dusdanig goed geïsoleerd gebouwd dat de warmtevraag veel kleiner is dan die van bestaande woningen. Hierdoor kan bij nieuwbouw onze warmtepomp de volledige voorziening van verwarming en tapwater afdekken. Bijkomend voordeel is dat er met dit systeem ook gekoeld kan worden, in de zomer heeft men op deze manier een volwaardig airco systeem. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.”

Zeer snelle installatietijd

Doordat er een zeer snelle installatietijd mogelijk is kunnen woningcorporaties echt grote stappen maken in de verduurzaming van hun woningvoorraad. De gemeente Groningen heeft verregaande interesse in de oplossing van Enzavu en onderzoekt de mogelijkheden voor de toepassing van de installatie in de woningbouw.  

Werking 

De warmtepomp van Enzavu is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt zijn  energie aan de buitenlucht. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. Dit is bij de huidige gasgestookte CV ketels ook het geval. De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). De warmtepomp maakt gebruik van de laatste stand van techniek zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen