De airco 2.0 draait op zonnewarmte en adiabatische koeling

Hub Redactie
Hub Redactie
11 september 2015
2 min

De warmte van de zon komt niet alleen heel goed van pas bij het verwarmen van een ruimte; zonnestralen kunnen ook gebruikt worden voor het koelen van een woning of kantoor. Een voorbeeld hiervan is het Solar Cooling System van kennisinstituut TNO. Uniek aan het systeem van TNO is dat het naast zonnewarmte, ook gebruik maakt van adiabatische koeling: het koelen van lucht door het laten verdampen van water.

Milieuvriendelijke zoutoplossing

Het Solar Cooling System haalt met behulp van een milieuvriendelijke zoutoplossing via een membraan water uit vochtige, warme lucht. Zonnewarmte wordt vervolgens gebruikt om dat water uit de oplossing te halen en als waterdamp te transporteren naar de inmiddels droge, warme lucht. Daar zorgt de waterdamp door adiabatische koeling voor tot wel 15 graden koelere lucht. TNO ziet mogelijkheden om die temperatuur nog verder te kunnen verlagen.

Volledig zelfvoorzienend

Het innovatieve systeem van TNO komt vooral van pas in warme landen. De eerste toepassing staat dan ook in India, waar het Solar Cooling System zorgt voor de koeling van koelhuizen en vrachtauto`s in rurale gebieden. Gezien het feit dat veertig procent van de elektriciteit in India aan airco`s opgaat, ligt toepassing als vervanging van airco in gebouwen ook voor de hand. Grootste voordelen van het systeem zijn de zeer lage operationele kosten en het feit dat het volledig zelfvoorzienend is.

TNO is op dit moment druk met het eerste prototype. Grote kans dat het kennisinstituut daarna aan de slag gaat met biogas. Met verdere aanpassing van het systeem ziet TNO namelijk ook mogelijkheden om op basis van hetzelfde principe CO2 uit biogas te halen om het geschikt te maken als brandstof.  

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen