Het Mjøstårnet-gebouw in Noorwegen is momenteel het hoogste houten gebouw ter wereld met 85,4 meter. Ook in Nederland verrijst het ene houten gebouw na het andere. Vijf markante voorbeelden.
HAUT: woontoren van 2000 kuub hout
Woontoren HAUT in Amsterdam is een duurzaam, houten woongebouw van 73 meter met 21 verdiepingen. Het uitgangspunt was: hout waar het kan, beton of staal waar het moet. Zo zijn de fundering, kelder en kern uitgevoerd in beton om de stabiliteit van de constructie te garanderen.
In de constructie van HAUT is 2000 kubieke meter hout verwerkt. De façade bestaat voor een groot deel uit (triple) glas en geïntegreerde PV-panelen. De energieopwekkende gevel zorgt samen met de zonnepanelen op het dak voor genoeg stroom voor het hele gebouw. Een WKO voor koeling in de zomer, sensor-gestuurde installaties en lage-temperatuur vloerverwarming maken HAUT een duurzame woontoren.
In 2022 is het Amsterdamse hybride flatgebouw uitgeroepen tot het beste houten gebouw van Nederland. Het won de overall-juryprijs van de Nationale Houtbouwprijs. HAUT heeft een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat.
M’DAM: 62 houten appartementen uit de fabriek
M’DAM is een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. Het gebouw telt vier woonlagen en is bijna in zijn geheel opgetrokken uit CLT (cross laminated timber). De 62 appartementen werden vrijwel volledig in de fabriek gebouwd.
Volgens de bouwers heeft het gebouw per saldo een negatieve CO2-footprint: de som van de uitstoot is kleiner dan de hoeveelheid bespaarde en in het CLT gebufferde CO2. Dat zou komen door het gebruik van massief hout, het modulaire ontwerp en het industriële fabricageproces.
Het industriële fabricageproces van de woningen liep deels parallel met de grondwerkzaamheden. Het totale bouwproces – van prefabricage en bouw op locatie – duurde zeven maanden.
De gevel van het in U-vorm ontworpen gebouw bestaat grotendeels uit hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit aluminium gevelelementen.
Huis Lichtenberg: volledig houten vrijstaand woonhuis
Het ‘Huis Lichtenberg’ is een vrijstaand woonhuis in houtskeletbouw op de Berg in Amersfoort. Vrijwel alle elementen in deze woning zijn in hout geconstrueerd. De kap is in traditioneel rietvlechtwerk uitgevoerd.
Top up: flexibiliteit als uitgangspunt
Naast het bekende houten gebouw Patch22 in Buiksloterham in Amsterdam-Noord, verrees van dezelfde architect en ontwikkelaar het gebouw Top-up . Het appartementencomplex is letterlijk bovenop een bestaande bedrijfsruimte gebouwd en heeft een constructie met 252 houten kolommen en betonnen vloeren. Flexibiliteit is het toverwoord, want het hele ontwerp is erop gericht dat de ruimtes van functie of omvang kunnen veranderen. De ruimtes hebben holle leidingvloeren met verwijderbare topvloeren. Hierdoor kunnen leidingen en bekabeling horizontaal versleept worden naar de centrale schachten in de kern en zijn de bewoners volledig vrij in het bepalen van hun eigen indeling.
HAVEP demontabel bedrijfspand
Het nieuwe houten bedrijfsgebouw van werkkledingleverancier HAVEP in Goirle bestaat uit 6000 vierkante meter opslag en 3000 vierkante meter kantoor. In het pand is 1600 kuub hout verwerkt. Het volledige gebouw is demontabel en herbruikbaar. Het kantoorgebouw bestaat uit een hybride houtconstructie met gelamineerde houten vuren kolommen en liggers met wanden en vloeren van CLT. Het warehouse bestaat uit een volledige gelamineerde vuren houten constructie in de vorm van sheddaken.
De zonneluifel bestaat uit gerecyclede constructiedelen van het oude HAVEP gebouw, en de 1.100 houten Iroko planken op de gevel zijn afkomstig uit de Tripolis gebouwen op de Amsterdamse Zuidas. Door de toepassing van vlas als isolatiebron, het gebruik van 1.200 bestaande en 400 nieuwe zonnepanelen en warmtepompen, is het gebouw energieneutraal. Het gebouw was de publieksfavoriet bij de Nationale Houtbouwprijs 2022.