Nieuwe constructie en afwerking
Soms is een dak echt in een slechte staat. Als de dakconstructie is aangetast door houtrot of houtworm, door vocht, of het dak zakt door, dan is het goedkoper en gemakkelijker om het maar helemaal te vernieuwen. Er komt dan een nieuwe constructie op, de muurplaat en de steunbalken worden vervangen en het dak wordt keurig afgewerkt. Is een dak in slechte staat, dan is het verstandig om ook de dakgoten te checken en zo nodig te vervangen. Het mooie van de totale vernieuwing van een dak is dat met de nieuwste materialen gewerkt wordt. Die zijn vaak duurzamer en hebben een hogere isolatiewaarde.
Deels vervangen en herstellen
Ook een veel voorkomende situatie is dat de constructie van het dak nog goed is, maar dat de dakbedekking aan vervanging toe is. Op dat moment kan voor dezelfde dakbedekking worden gekozen die er al op lag, maar overstappen naar een ander type kan dan ook. Dakpannen, leien en riet zijn veel gekozen op hellende daken, en in-dak-zonnepanelen zijn sterk in opkomst. Platte daken lenen zich goed voor EPDM of roofing, of voor een energiedak dat bestaat uit een combinatie van beplanting en zonnepanelen. Een andere manier om een dak met een intacte constructie te renoveren, is door middel van een overzetdak. Dak-over-dak wordt dat ook wel genoemd. Een overzetdak is snel te realiseren, want het gaat gewoon over het oude dak heen. Op de bestaande dakbedekking komt een lattenconstructie waar dakpanelen van een lichte metaalsoort geplaatst worden. Zo`n overzetdak kan alleen geplaatst worden als het bestaande dak stevig genoeg is en de houten constructie erop bevestigd kan worden. Dakpannen zijn wat dat betreft geen geschikte basis.
Renoveren is isoleren
Als het goed is, hoeft er aan een dak maar heel af en toe wat te gebeuren. Dat is een goede reden om eventuele bijkomende werkzaamheden in één keer mee te nemen. Dat kan het monteren van een raam of dakkapel zijn, of het vernieuwen van een dakgoot. Ook een aandachtspunt is isolatie. Bij renoveren moet isolerenstandaard meegenomen worden. Het kost altijd meer moeite en dus tijd en geld om achteraf nog te isoleren. Een opdrachtgever kan voor zo`n isolatiemaatregel vaak een subsidie krijgen. Ook hier geldt dus: zorg dat je als aanbieder weet hoe het zit. Met een subsidie in het vooruitzicht zal voor veel opdrachtgevers de drempel om te isoleren – wat natuurlijk toch extra kosten met zich meebrengt – een stuk lager worden. En dat levert dan weer een win-winsituatie op.