Cradle2Cradle: het kan ook in de elektrotechniek!

Hub Redactie
Hub Redactie
15 oktober 2015
2 min

Duurzame productontwikkeling draait vaak om het beperken van de schadelijkheid van een product. Men gebruikt hiertoe schonere grondstoffen, maakt het product zuiniger in gebruik en zorgt dat het optimaal gerecycled kan worden. Dit is ontwerpen `van wieg tot graf`. De `wieg tot wieg`-filosofie (Cradle to Cradle) gaat een stap verder: materialen die in een product zijn gebruikt, kunnen zonder kwaliteitsverlies en restproductie opnieuw worden ingezet in een ander product.

Een stap verder

Het begrip Cradle to Cradle komt uit het boek `Cradle to Cradle: Remaking The Way We Make Things` (2002) van William McDonough en Michael Braungart. De schrijvers onderzoeken in dit boek een manier van duurzaam ontwerpen die verder gaat dan de gangbare denkbeelden over duurzaamheid. Ze willen weten hoe onze generatie in haar behoeften kan voorzien. Niet alleen zonder de toekomstige mogelijkheden te beperken, maar zelfs door de generaties na ons van méér mogelijkheden te voorzien.

Down of up?

Binnen de Cradle to Cradle-gedachte wordt het begrip recycling uiteen getrokken in downcycling en upcyling. Bij downcycling is bij hergebruik sprake van een kwalitatief minder goed product. Bij upcyling neemt de kwaliteit van het product juist toe – en hier draait het bij Cradle to Cradle om. Technisch zijn er volop mogelijkheden voor upcycling. In de praktijk komt het niet veel voor, omdat men het economisch gezien niet haalbaar vindt. Toch ontstaat vanuit de samenleving een steeds grotere vraag naar echt duurzame producten.

Groter plaatje

Braungart is ervan overtuigd dat Cradle to Cradle altijd en overal kan, ook in de elektrotechniek. Harm Vredenburg van Vredenburg Installatietechniek (Steenwijk) zegt: “Het is een onderdeel van een veel groter plaatje. Het gaat erom dat je duurzame, recyclebare materialen gebruikt. Soms moet je er iets meer moeite doen, maar ze zijn echt wel voorhanden.”

Een mooi voorbeeld is het gebruik van zonne-energie: de zon is een geweldige energiebron en het past natuurlijk uitstekend binnen Cradle to Cradle om die bron te gebruiken. Maar kijk je naar het grotere plaatje, dan moet je ook duurzame keuzes maken in je materialen: duurzame zonnepanelen dus!

Duurzaam certificaat

Het Cradle to Cradle Products Innovation Institute is een non-profit organisatie die een register bijhoudt van producten die de term `Cradle to Cradle gecertificeerd` mogen voeren. Bij de beoordeling onderzoekt het instituut een product op vijf fronten: de gezondheidseffecten van de gebruikte materialen, de mate waarin de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden, in hoeverre het product gemaakt is met behulp van hernieuwbare energie, het watergebruik en de sociale impact van de productie.

C2C in de praktijk

Momenteel staan er in dit register al meer dan 2.000 producten – waaronder zonnepanelen! Naar verwachting zal dit aantal alleen maar stijgen. Dus wilt u duurzaamheid daadwerkelijk in praktijk brengen? Kies dan zoveel mogelijk voor producten met een Cradle to Cradle-certificaat!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen