VEH en de Consumentenbond stellen dat zekerheid over de salderingsregeling essentieel is voor consumenten om de keuze voor zonnepanelen te maken. Derhalve is de regeling een belangrijke factor in het halen van de duurzaamheidsdoelen van Nederland. Beide organisaties raden het herzien van de regeling dan ook af.
Kaders
Minister Kamp liet weten dat hij de huidige salderingsregeling in 2017 wil evalueren en wellicht aanpassen. Ook afschaffen behoort tot de opties. De Consumentenbond en VEH stellen in de open brief dat aanpassingen van de regeling of de invoering van een andere regeling alleen overwogen mag worden als men binnen de volgende kaders blijft:
- Voldoende financiële zekerheid, zodat de consument de panelen binnen een acceptabele periode terugverdient.
- Begrijpelijk en eenvoudig zijn, zodat er geen administratieve rompslomp voor de consument of leverancier ontstaat.
- Geleidelijke verandering bieden, zodat consumenten niet in de wachtstand gaan of dat er juist een ‘run’ komt.
- Energiegedrag moet een rol gaan spelen, er moet een prikkel ontstaan om te besparen en het verbruiksmoment af te stemmen op het opwekmoment
- Toekomstbestendig zijn en rekening houden met innovaties
- Fair play bieden: tegenover een eventuele versobering van saldering moet een andere energiestimulans staan, zoals bijvoorbeeld het openstellen van de SDE+ regeling voor de consument.
- Ruimte voor flexibilisering van de energiemarkt bieden, zodat afname en terug levering niet verplicht bij dezelfde leverancier moeten geschieden.
Derving
VEH en de Consumentenbond wijzen in hun open brief op het feit dat de salderingsregeling niet de reden is voor aanzienlijke derving van inkomsten voor de overheid. Het feit dat steeds meer mensen decentraal energie opwekken is daarin de grote boosdoener.