​COLUMN: Thermografisch onderzoek en drones

Hub Redactie
Hub Redactie
10 september 2015
2 min

Naar aanleiding van mijn vorige column kreeg ik via de e-mail een aantal vragen binnen. Deels gingen de vragen over het maken van een 3D-scan met een drone, maar veel vragen hadden betrekking op thermografisch onderzoek binnen de PV-markt, ofwel de inspectie van de werking en installatie van zonnepanelen.

Thermografisch onderzoek binnen de PV-markt

Normaal gesproken bestaat de totale inspectie van zonnepanelen uit een aantal stappen:

  • Het controleren van de tekeningen en documenten;
  • Het visueel controleren van de installatie aan de hand van de tekeningen en documenten;
  • Het uitvoeren van elektrische metingen;
  • Het meten van de zonnestraling;
  • Het controleren van de optimale positie en hellingshoek van de PV panelen.

Aanvullend kan er thermografisch onderzoek plaats vinden en dat is sterk aan te raden.

Het doel van deze inspectie/controle is uiteraard om na te gaan of de installatie voldoet aan de gewenste en gestelde eisen en, daaropvolgend, of de installatie naar behoren werkt.

Voor het thermografisch onderzoek dient u uiteraard te beschikken over een warmtebeeld(hand)meter. Aan de hand van deze warmtebeeldmeter kunt u een `scan` maken van de installatie en deze toetsen aan de specificaties van de componenten die gebruikt zijn in deze installatie. Op die manier bent u in staat snel eventuele `veroudering` van de panelen, deadspots, installatie fouten of andere problemen in kaart te brengen. In veel gevallen zijn de PV-installaties te vinden op plaatsen waar u er relatief eenvoudig bij kunt, maar wat als dat niet het geval is? Daar komt de drone in beeld.

Werken met een drone

In plaats van het bouwen van steigers of het moeten inzetten van hoogwerkers, wat gepaard gaat met een flink prijskaartje, is het tegenwoordig goedkoper (en gemakkelijker) om een drone in te zetten. Met behulp van de drone bent u op relatief eenvoudige wijze in staat de scan te verzorgen. Geen gedoe, maar snel en simpel.

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Ook de warmtebeeld sensoren komen qua investering steeds meer binnen handbereik. Daar waar in het verleden deze techniek hoge investeringen kende, denk hierbij aan bedragen van 10.000 euro of meer, beginnen de sensoren van bijvoorbeeld FLIR al bij bedragen onder de 2000 euro. Natuurlijk komen hier de drone, de opleiding en andere randzaken nog bij, maar ik ben er van overtuigd dat een en ander zich relatief snel zal terug verdienen.

Tijdens de beurs Elektrotechniek 2015 in de Jaarbeurs verzorg ik iedere dag een presentatie rondom het gebruik van drones in de e-branche. Uiteraard is warmtebeeld een onderdeel van mijn presentatie. Daarnaast sta ik met een tweetal collega-bedrijven op de stand om u van nadere informatie te voorzien. Ik nodig u dan ook van harte uit tot een bezoek aan de beurs.

Kijk voor meer informatie op de website van Drones4Experts.

Lees ook de vorige column: ‘Binnen 5 jaar heeft elke e-installateur een drone’

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen