Het gas dat normaal gesproken als nutteloos afval wordt gezien, dat ook nog is slecht is voor het milieu, wordt worden gebruikt om mee te bouwen. Onderzoekers zijn samen met bedrijven druk bezig met het ontwikkelen van toepassingen de bouwbranche kan gebruiken.
Commerciële bouwen
Zo heeft Bouwbedrijf RuwBouw Groep een bouwsteen ontwikkeld die gemaakt is van zand, CO2 en reststoffen uit de staalindustrie. Blokken van los zand wordt door het koolstofdioxide omgezet in harde blokken. Door een zeecontainer te vullen met CO2 en daar de zandblokken enkele uren in te zetten, ontstaan er harde blokken. Het gas gaat een verbinding aan met de staalslak dat zich in het zand bevindt en als bindmiddel fungeert. Per huis wordt ongeveer 5000 kilo CO2 gebruikt.
Toepassingen
Momenteel worden de stenen nog gebruikt in tussenwanden bij bijvoorbeeld in appartementencomplexen. Wanneer het bedrijf een licentie verkrijgt om ook dragende constructies te gaan bouwen, kunnen de mogelijkheden worden uitgebreid. Volgens Ruwbouw Groep is dat alleen een kwestie van tijd. Op het moment dat het bedrijf kan uitbreiden, willen zij fors gaan opschalen en ook hun bedrijf verplaatsen naar een plek waar veel CO2 wordt geproduceerd.
Beter voor het milieu
Eén van de voordelen is dat er geen CO2 wordt gecreëerd bij het uitharden van de stenen zoals dat nu nog wel het geval is. Sterker nog, per saldo wordt er uit de atmosfeer gehaald. Op het moment dat de huizen worden gesloopt, zal de koolstofdioxide niet opnieuw vrijkomen.
Positief en kanttekening
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft inmiddels positief gereageerd op de innovatie.
Hans Bolscher, consultant op het gebied van afvang en verwerking van CO2, plaatst wel een kanttekening dat de hoeveelheid CO2 dat daadwerkelijk wordt afgevangen, maar één a twee procent is van het totaal dat Nederland momenteel op jaarbasis uitstoot. Volgens hem is het zodoende slechts een druppel op een gloeiende plaat.