Buitenkeuken: vuurtje stoken, biertje drinken

Hub Redactie
Hub Redactie
20 juli 2018
3 min
Om buiten te kunnen koken en eten heb je niet superveel ruimte nodig. Op een klein plaatsje of balkon kun je prima een barbecue en een paar stoelen neerzetten. Maar dat kun je eigenlijk niet echt een buitenkeuken noemen. Daar komt toch wel wat meer bij kijken.

Keuzes maken 

Een buitenkeuken kan zo groot en duur zijn als ruimte en budget toelaten. Alles begint met een goede voorbereiding. Wil je gewoon een gezellige plek maken voor warm weer waar je met je familie en vrienden af en toe gaat barbecueën? Of moet het een buitenkeuken zijn die je het hele jaar door gebruikt? Bepaal vervolgens waar je de buitenkeuken wilt situeren, en denk na over een stijl en het materiaal. Hout heeft een warme en gezellige uitstraling en is gemakkelijk te verwerken, waarbij steigerhout tegenwoordig helemaal in is. Beton heeft een industriële look maar is een stuk arbeidsintensiever omdat je eerst een bekisting moet timmeren, dan beton moet maken en gieten, etc. Maar het eindresultaat is wel supermooi. 

Bouwpakket of zelf ontwerpen 

Vervolgens ga je meten en rekenen, ontwerpen of je oriënteren op een min of meer kant en klare oplossing. Een kapschuur is een mooie open constructie en heel geschikt om een buitenkeuken in te maken. Een dak boven de buitenkeuken is fijn want dan kan er ook buiten gekookt en gegeten worden als het geen stralend weer is. Kapschuren en andersoortige halfopen ruimtes zijn in allerlei vormen en maten als bouwpakket te koop. Hou er rekening mee dat de vaste delen die in de buitenkeuken horen zoals een werkblad en een spoelbak dan nog ingebouwd moeten worden. Bij een eigen ontwerp neem je dergelijke dingen natuurlijk gelijk mee en ben je dus flexibeler. Denk ook aan opbergruimte in de vorm van hangkasten of kastjes onder het werkblad. Kasten moeten goed afsluitbaar zijn zodat insecten of ander ongedierte er niet in kan. Bij een open constructie is zonwering prettig. 

Aansluitingen 

 In de buitenkeuken zijn aansluitingen nodig voor water, gas en elektriciteit. Zonnepanelen op het dak van de buitenkeuken zijn het overwegen waard. Je kunt dat bij het bouwen in één keer regelen. Leg waterleidingen en stroomkabels minimaal zestig centimeter onder de grond aan zodat ze in de winter niet kunnen bevriezen. Zorg voor een stevige fundering die netjes waterpas komt te liggen. Buiten koken en eten kan vlekken geven, dus kies voor een ondergrond die makkelijk schoon is te maken met water en eventueel een sopje. Bouw dan de wanden op en plaats een dak met daarin afvoeren voor een afzuigkap en eentje voor de rook van de barbecue.

Vuur en koud bier 

Een aantal dingen is onmisbaar in een buitenkeuken, zoals een koelkast of barkoeling voor koud bier, een koffiezetapparaat en een waterkoker. Andersoortige opties zijn dan nog een stereo-installatie met boxen of een televisie. Verlichting is ook belangrijk, zowel functionele verlichting om bij te koken als sfeerverlichting om bij te eten en relaxen.
Op een houtvuur koken is extra leuk. Dat gebeurt meestal op een barbecue, die je gemakkelijk zelf kunt maken van speciale vuurvaste bakstenen. Maar misschien vind je een stoere rocketstove, woodgasstove of bushcooker een mooie toevoeging. Denk ook aan een rookkast, een pizza-oven en aan een plek voor droog hout.
Is het project buitenkeuken klaar, dan begint het grote genieten. Vuurtje stoken, biertje drinken, laat die zomervakantie nu maar komen!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen