Buiten beveiligen met infrarood

Hub Redactie
Hub Redactie
26 september 2019
3 min

Een bouwterrein, maar ook een bedrijfsterrein, is een interessante omgeving. Er liggen materialen, er staan machines, auto`s, er is voorraad en opslag, kortom: er is van aanwezig dat van waarde is. Op de zwarte markt leveren die spullen een aardige prijs op. Toch laten inbrekers een goed beveiligd terrein liever links liggen. Net zoals ze een fiets of een voordeur met twee sloten voorbij lopen en op zoek gaan naar een exemplaar met maar één slot. Beveiligen heeft dus zeker zin. Helaas zijn hekken niet afdoende. Camera`s op een terrein schrikken wel af, maar meestal gaat er pas een melding uit als het al te laat is.

Ellende voorkomen

Diefstal is vervelend. Er moet van alles met politie en verzekeraar, werkzaamheden kunnen stil komen te liggen, materialen moeten opnieuw ingekocht en misschien is er schade aangericht. Een goed werkend beveiligingssysteem kan dus een hoop ellende voorkomen. Een buitenterrein is met infrarooddetectie goed te beveiligen. Een gebied wordt afgebakend met infraroodstrips die een onzichtbaar gordijn vormen. Gaat er iemand door het gordijn heen, dan activeert dat een alarm. Een andere manier is het plaatsen van infraroodtorens die een bepaald gebied bestrijken. De grootte van het terrein bepaalt hoeveel torens er nodig zijn. Infrarooddetectie maakt het plaatsen van hekken in principe overbodig, hoewel het afrasteren van een gebied wel gewenst is om aan te geven waar de grens loopt. Zo wordt voorkomen dat er mensen onbewust of onbedoeld het terrein oplopen. 

Lange levensduur

Terreinbeveiliging had tot voorkort heel wat voeten in aarde. Voor het aanleggen van elektronische beveiliging moesten er sleuven gegraven, kabels gelegd en soms was er hak- en breekwerk nodig. Beveiligingssystemen met infrarooddetectie zijn in de afgelopen jaren steeds beter geworden. Ze zijn snel te installeren en door de lange levensduur van de batterijen gaan ze soms wel tien jaar mee. Verder zijn ze minder gevoelig voor weersomstandigheden, de aanwezigheid van insecten, vogels of andere dieren. Een terrein beveiligen gebeurt met actieve infrarooddetectie: het werkt volgens het principe van het doorbreken van de infrarode lichtstraal. Er is dus een actieve handeling van buitenaf voor nodig. Loopt er iemand langs de straal, dan gebeurt er niets. Wordt de lichtstraal onderbroken omdat er iemand doorheen loopt, dan veroorzaakt dat onmiddellijk een melding. De detector alarmeert op het moment dat de straal onderbroken wordt en via een monitor of een smartphone zijn de beelden gelijk te zien. Infrarooddetectie is te combineren met een al aanwezig alarmsysteem of al geïnstalleerde bewakingscamera`s. Met een PTZ (pan-tilt-zoom) camera kan een indringer automatisch gevolgd worden.

Kennis en kunde

De tijdsdruk in de bouw is tegenwoordig groot en door diefstal van materialen kan een project ernstige vertraging oplopen. Steeds meer bouwterreinen worden daarom beveiligd, en ook op bedrijfsterreinen wil men inbrekers buiten de deur houden. Installatiebedrijven krijgen steeds vaker de vraag om te adviseren op het gebied van terreinbeveiliging. De allerbeste beveiliging is een combinatie van een actieve, passieve en mechanische beveiliging. Daar is kennis en kunde voor nodig. Installateurs die een beveiligingssysteem met infrarooddetectie kunnen installeren en kunnen koppelen/integreren met eventueel al aangeschafte bewakingssystemen, zijn verzekerd van werk.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen