Buffervat vaak niet nodig: installatie warmtepomp kan veel goedkoper

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
23 oktober 2024
3 min

Het is gebruikelijk om naast een hybride warmtepomp ook een buffervat te installeren. Het idee daarachter is dat een buffervat het rendement van de warmtepomp groter maakt en bovendien de levensduur verlengt. Maar uit onderzoek van Intergas blijkt dat zo’n buffervat in veel woningen helemaal niet nodig is. Dat maakt de installatie significant goedkoper.

Het gaat hierbij om een parallel buffervat, een thermische batterij die met een extra systeempomp zorgt dat er altijd voldoende doorstroming is. Bovendien zorgt dit buffervat voor een minimale aan-tijd van de warmtepomp. Zo zou het zorgen voor een maximaal rendement van je warmtepomp en voor een langere levensduur, omdat de warmtepomp niet steeds hoeft in en uit te schakelen (pendelen). Intergas heeft nu de verbruiksgegevens van meer dan duizend van hun geïnstalleerde Xtend hybride warmtepompen geanalyseerd. Op basis daarvan komen ze tot de conclusie dat een buffervat in veel gevallen overbodig is.

Analyse van gegevens uit de praktijk

Intergas monitort online de actuele data van alle geïnstalleerde Xtend warmtepompen. Uit de praktijkdata van meer dan duizend exemplaren blijkt dat er geen noodzaak is voor een parallel buffervat, zodra de totale inhoud van het afgiftesysteem (leidingen en radiatoren) groter is dan dertig liter en de flow (de hoeveelheid water die door de leidingen en radiatoren stroomt) minimaal 8,5 liter per minuut bedraagt. Dat betekent in de praktijk dat een woning met minimaal twee radiatoren vaak al voldoet aan deze voorwaarden.

Eigen onderzoek

De R&D-afdeling van Intergas is op basis van deze data gaan onderzoeken hoe ze de bevindingen konden gebruiken. Ze vergeleken de prestaties van een warmtepomp met buffervat met een warmtepomp die rechtstreeks op de cv-installatie werd aangesloten, dus zonder buffervat. Ze maten daarbij de prestaties van verschillende installaties met en zonder buffervat bij verschillende temperaturen en vermogens. En de testresultaten bevestigen het beeld dat de praktijkdata geven: zolang er voldoende water door het afgiftesysteem kan stromen, hoeft er geen parallel buffervat geplaatst te worden.

Rendement lager met buffervat

Bij het gebruik van een buffervat lijkt het opgewekte vermogen iets toe te nemen, maar het afgegeven vermogen blijft nagenoeg gelijk. Dat betekent dat het uiteindelijke rendement dus lager ligt dan dat van de installatie zonder buffervat. Sterker nog: omdat het buffervat vaak niet volledig is geïsoleerd, werkt het in feite als een extra radiator, die warmte afgeeft. Waar nodig kan wel gekozen worden voor een serieel voorschakelvat, om de inhoud van het systeem te vergroten. In de meeste gevallen voldoet een voorschakelvat van 12 of 20 liter.

Bovendien is het van belang dat er voor de juiste radiatorkraan wordt gekozen: voor een stabiele werking van het systeem dient de radiator in de woonkamer (het vertrek waar de kamerthermostaat hangt) altijd ‘open’ te staan. De kranen in de woonkamer dienen een capaciteit te hebben van minstens 400 liter per uur.

Van 25Hz naar 15Hz

Een van de uitkomsten uit het onderzoek is dat de Xtend nog efficiënter werkt als het minimale vermogen van de compressor in de buitenunit wordt verlaagd naar 15Hz, in plaats van het huidige niveau van 25Hz.

Intergas bereidt op dit moment een software-update voor die het mogelijk maakt om het compressorvermogen naar beneden bij te stellen, ook van de modellen die al eerder geplaatst zijn.

Lees meer over het onderzoek in de whitepaper van Intergas zelf

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen