Wat is BREEAM?
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology en is dus oorspronkelijk een internationale methodiek om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw te beoordelen. De DGBC, Dutch Green Building Council, heeft deze methode geadopteerd en aangepast aan de Nederlandse situatie, wat resulteerde in BREEAM-NL. Zo heeft de methodiek zowel internationaal betekenis als dat het nationaal toe te passen is.
Daarbij wordt getracht om tot harmonisatie met andere keurmerken te komen, zodat er één enkele standaard ontstaat. Wettelijk verplichte keurmerken en labels, zoals het energielabel en de EPG zijn al volledig geïntegreerd in BREEAM-NL. Verdere harmonisatie met bijvoorbeeld NEN-normen moet nog worden meegenomen. De certificering wordt uitgedrukt in maximaal vijf sterren: pass, good, very good, excellent en outstanding.
Verschillende soorten BREEAM
In eerste instantie was er alleen BREEAM certificering voor nieuwbouwprojecten. Maar deze werd al snel gevolgd door de zogenaamde In-Use certificering om ook bestaande gebouwen te beoordelen. Nu zijn er ook certificeringen voor sloop en demontage en voor gebiedsontwikkeling. Een versie gericht op infrastructurele projecten is in de maak. Om kinderen en jongeren ook enthousiast te maken voor duurzaam bouwen zijn zelfs de zogenaamde BREEAM junior en medior gemaakt. Daarmee kunnen jongeren de duurzaamheidsprestaties van hun eigen schoolgebouw beoordelen.
Verder ontwikkelen van BREEAM
Niet alleen wordt de certificeringsnorm uitgebreid naar allerlei soorten andere bouwprojecten, zoals infrastructuur, maar de certificering wordt ook geschikt gemaakt voor verschillende specifieke soorten gebouwen, zoals zwembaden en theaters. Recent is er een versie uitgekomen die geschikt is voor musea.
Door rekening te houden met de uiteenlopende functies van gebouwen is de certificering langzamerhand geschikt voor steeds meer soorten gebouwen. Zo worden bijvoorbeeld de stadions van het WK voetbal in Rusland gebouwd volgens de BREEAM methode.
Handige tools
Naast de certificering heeft de DGBC ook allerlei gratis tools ontwikkeld waarmee duurzaamheidsprestaties gemeten kunnen worden, bijvoorbeeld een `materialentool` of een `slimmer slopen tool`. Deze zijn te downloaden op de site. Zo heeft u een instrument in handen om ook los van certificering te gebruiken om een klant die graag een duurzaam huis of kantoor wil, met raad en daad terzijde te staan.