De bouwsector zal dit jaar voor het tweede jaar op rij krimpen, maar groeit in 2025 weer en in 2026 nog harder. Dit verwacht ABN AMRO in een nieuw sectorrapport over deze branche. Hoewel er grote behoefte is aan nieuwbouw, herstel en onderhoud, blijkt het lastig om deze behoefte om te zetten in bouwprojecten. Mede door netcongestie en beperkte stikstofruimte is er gebrek aan locaties waar snel gebouwd kan worden. Daarnaast zitten eisen ten aanzien van duurzaamheid, betaalbaarheid en rendement elkaar soms in de weg.
Hoewel gestegen bouwkosten, opgelopen regeldruk en personeelstekorten productie in de weg staan, zijn er ook goede berichten voor de sector. Het woningtekort zorgt voor een dringende behoefte aan nieuwe woningen, veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe huisvesting, gebouwen moeten in groten getale verduurzaamd worden en de infrasector wacht een omvangrijke vervangings- en renovatie-opgave. De bouw heeft een sleutelrol in diverse maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie, waarvan ingenieurs en installateurs nu al goed weten te profiteren.
De Nederlandse bouwsector beleeft in 2024 opnieuw een jaar van krimp, met een verwachte productiedaling van 2%. Hoewel de sector kampt met uitdagingen zoals netcongestie, beperkte stikstofruimte en stijgende bouwkosten, voorspelt ABN AMRO dat herstel in zicht is. Vanaf 2025 wordt een bescheiden groei van 0,5% verwacht, oplopend tot een sterkere toename in 2026.
Stagnatie door hoge rente en gebrek aan bouwlocaties
De hoge rentes sinds 2022 zorgden voor een afname in investeringen en een daling in de vraag naar nieuwbouwwoningen. Bovendien belemmert het gebrek aan geschikte bouwlocaties, mede door versnipperde grondmarkt en netcongestie, de realisatie van projecten. Vooral in regio’s met beperkte toegang tot elektriciteit en drinkwater wordt bouwen steeds complexer.
Positieve vooruitzichten door renteverlagingen
Sinds juni 2024 heeft de Europese Centrale Bank de depositorente met 0,75 procentpunt verlaagd. Dit creëert gunstigere omstandigheden voor investeringen, met name in woningbouw en utiliteitsbouw. Verwacht wordt dat de tienjaarsrente in 2025 verder daalt, wat herstel in de sector zal stimuleren.
Woningbouw en renovatie
Hoewel de vergunningverlening voor nieuwbouwwoningen in 2023 een dieptepunt bereikte, tonen de eerste signalen van herstel zich in 2024. De renovatie- en onderhoudsmarkt blijft groeien, mede door verduurzamingsprojecten van woningcorporaties. Naar verwachting groeit de woningbouwproductie in 2026 met 3%.
Uitdagingen in utiliteitsbouw en infrastructuur
De utiliteitsbouw wordt belemmerd door netcongestie en een tekort aan locaties, wat investeringen vertraagt. Ook de infrasector kampt met uitdagingen, waaronder krappe budgetten en een vergrijzende arbeidsmarkt. Toch biedt de energietransitie kansen voor groei, vooral in de aanleg van energie-infrastructuur.
Installatie- en bouwmaterialenbranche stabiliseren
De installatiebranche ziet na jaren van sterke groei een afvlakking in de vraag naar zonnepanelen en warmtepompen, deels door onzekerheid rond overheidsbeleid. Tegelijkertijd profiteren producenten van bouwmaterialen van gestabiliseerde prijzen en een afnemend aanbodoverschot. Voor 2025 wordt een productiegroei van 4% verwacht in de bouwmaterialenindustrie.
Ondanks de huidige tegenwind benadrukt ABN AMRO de sleutelrol van de bouwsector in maatschappelijke opgaven zoals verduurzaming en woningtekort. Deze factoren bieden een solide basis voor herstel in de komende jaren.