Vanwege de sterk toegenomen vraag investeert de Bosch Home Comfort Group, de nieuwe naam van Bosch Thermotechnology, sinds 2018 fors in de uitbreiding van zijn Europese ontwikkelings- en productienetwerk voor warmtepompen. De investeringen worden de komende jaren verder opgevoerd. “Warmtepomptechnologie is een Europees succesverhaal dat we willen voortzetten om een bijdrage te leveren aan het CO2-vrij maken van de meer dan 200 miljoen gebouwen in Europa. Daarom investeren we de komende jaren meer dan een miljard euro”, aldus Jan Brockmann, voorzitter van de Bosch Home Comfort Group.
Hiervan zal tegen eind 2027 ongeveer 255 miljoen euro gaan naar een nieuwe fabriek voor warmtepompen in Dobromierz in Polen, op ongeveer 70 kilometer van Wrocław. De bouw start in 2024, de productie eind 2025. Uiteindelijk zal dit ongeveer 500 nieuwe banen opleveren.
30 miljoen nieuwe warmtepompen
Tegelijkertijd worden ook de bestaande vestigingen in Europa versterkt: zo is de productie voor binnenunits van een bijzonder stille en milieuvriendelijke warmtepomp met het natuurlijke koelmiddel R290 (propaan) begin dit jaar gestart in de oudste vestiging van de Bosch Groep in Eibelshausen, Duitsland. Bosch Home Comfort heeft sinds 2019 ook zijn ontwikkelingscapaciteit aanzienlijk uitgebreid. Het warmtepompportfolio is verdubbeld qua aantal modellen en bestaande modellen hebben een update gekregen. Naast Eibelshausen ontwikkelt of produceert de Bosch Home Comfort Group ook warmtepompen in Aveiro, Portugal en Tranås, Zweden en in Wernau, Duitsland. Ook in Nederland, bij Nefit Bosch in Deventer worden later dit jaar warmtepompen geproduceerd, in eerste instantie voor de Nederlandse markt. Bovendien heeft Bosch voor omkeerbare warmtepompen een joint venture met Electra Industries in Israël.
Warmtepompen zijn een belangrijke groeimotor voor de Bosch Home Comfort Group, met een omzetstijging van 54 procent in 2022. De totale Europese warmtepompmarkt zal tot 2025 naar verwachting jaarlijks met ongeveer 20 procent groeien. In het huidige decennium zullen naar verwachting 30 miljoen nieuwe warmtepompen worden geïnstalleerd in de Europese Unie. “Wij hebben ons ten doel gesteld fors sneller te groeien dan de markt. Zowel de nieuwe fabriek in Polen als de uitbreiding van onze bestaande productiefaciliteiten in Europa zullen bijdragen aan het bereiken van deze groeidoelstellingen”, aldus Jan Brockmann.
Hybride oplossingen
Stand-alone warmtepompen zijn vooral geschikt voor nieuwe gebouwen. “Het gaat in Europa echter vooral om bestaande gebouwen. Daarom is een gediversifieerde portfoliostrategie nodig om de klimaatdoelstellingen te halen”, aldus Brockmann. Naast all-electric warmtepompen, zijn hybride systemen, bestaande uit een warmtepomp en een gasketel voor piekbelastingen, oplossingen op weg naar een klimaatneutraal gebouwenbestand. Hybride oplossingen zijn met name geschikt voor oudere gebouwen, bijvoorbeeld wanneer een volledige renovatie van de gebouwschil niet mogelijk is. In een hybride systeem is de warmtepomp kleiner en dus voordeliger in aanschaf dan een stand-alone warmtepomp. “Met zo’n breed aanbod kunnen we een snellere overgang mogelijk en betaalbaar maken”, voegt Brockmann toe.