​Blue energy: betrouwbaar en duurzaam

Hub Redactie
Hub Redactie
02 juni 2015
2 min

Koning Willem-Alexander had eind november 2014 de eervolle taak om de Blue energy centrale officieel te openen. Het gaat nu nog om een proefopstelling, maar als het aan de onderzoekers ligt, is dit nog maar het begin. Wanneer de proef succesvol blijkt, wordt In 2016 de volgende stap gezet en herrijst er een demonstratiecentrale die 1250 gezinnen van stroom voorziet. Uiteindelijke doel is een installatie van 200 megawatt, waarmee 500.000 huishoudens stroom ontvangen.

Voordelen blue energy

Blue energy is een revolutionaire manier van energie opwekken. Blauwe energie geldt als behoorlijk duurzaam: er komen geen broeikasgassen vrij en daarnaast zijn de grondstoffen gratis en vrijwel ongelimiteerd. Grote voordeel ten opzichte van zonne-energie of windenergie is dat je bij blue energy niet afhankelijk bent van het weer en dat maakt blauwe energie een stuk betrouwbaarder. Zoet en zout water is – in tegenstelling tot wind of zon –nagenoeg altijd beschikbaar.

Zoet vs. zout water

Bij blue energy wordt gebruik gemaakt van zoet en zout water. De Afsluitdijk – met zout water uit de Waddenzee en zoet water uit het IJsselmeer – is dus uiterst geschikt voor een blue energy centrale. De centrale werkt op het elektrische verschil tussen zoet en zout water. Zout water bevat meer geladen deeltjes dan zoet water. Wanneer je zoet en zout water vlak langs elkaar laat lopen, met een speciaal membraan ertussen, komt er een elektrische stroom op gang.

Elektrische stroom

Dankzij kleine gaatjes in twee verschillende soorten membranen vertrekken de geladen deeltjes naar het erlangs stromende zoet water. Het ene type membraan laat de positief geladen deeltjes van het zoute water (de natriumionen) naar het zoete water verhuizen; het andere type werkt precies andersom en verplaatst de negatief geladen deeltjes (de chloride-ionen). Op deze manier komt er een elektrische stroom op gang. Er wordt gebruik gemaakt van osmotische werking. Het semi permeabele membraan staat een ionen uitwisseling toe van de ene naar de andere vloeistof. In dit geval dus de ionen uit zout (natrium chloride). Dit resulteert in een potentiaal verschil. Een praktische toepassing komt veel voor in waterbehandelingsinstallatie in de vorm van een EDI ofwel elektro de-mineralisatie. Daar gebeurd het omgekeerde en wordt door een elektrische stroom de zouten door het membraan gedwongen. Dit vaak als nabehandeling volgend op een druk gedreven RO ( omgekeerde osmose ) installatie. Of dit een haalbare rendabele techniek gaat worden moet nog bestudeerd maar is in ieder geval het testen waard.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen