Roelof Vossebeld van Strobox staat op dinsdagochtend te stralen in zijn deel van het Biobased Paviljoen. ‘Het is geweldig om de mogelijkheden van biobased bouwen met verschillende partijen aan het grote publiek te kunnen laten zien’, zegt hij.
En de belangstelling is groot, het is een drukte van jewelste in de biobased hoek van hal 8. Daar staat een groep exposanten met een gezamenlijke missie: aandacht vragen voor biobased bouwmaterialen. Strobox, dat bouwelementen (boxen) van brandwerend, ademend en FSC gecertificeerd hout maakt en vervolgens vult met stro van lokale boeren, is een van die gepassioneerde bedrijven. Het bedrijf won onlangs de Deventer Ondernemersverkiezing in de categorie Global Goals.
Vossebeld: ‘Het juryrapport vermeldde dat onze oplossing de wereld duurzamer, eerlijker en groener maakt. Ik denk dat al mijn concullega’s hier in dit paviljoen daar op hun eigen manier mee bezig zijn. We merken dat de bouwwereld zo onderhand klaar is om meer biobased materialen te gaan gebruiken. Alle materialen die je hier ziet, bestaan uit grondstoffen die iedere keer opnieuw weer terug groeien, hoe geweldig is dat? Het mes snijdt daarbij ook nog eens aan meerdere kanten. Het geeft boeren de mogelijkheid om naar een andere teelt over te stappen, met een gegarandeerde afzet. En de bouw kan hiermee voort op een circulaire en duurzame manier. Van land naar pand dus.’
Oersterk
De firma HennepWood laat verschillende dingen zien in haar stand. Het bedrijf maakt van de grondstof hennep een alternatief voor hout. In zo’n vijf maanden groeien er uit de hennepzaden planten van ongeveer een meter hoog. Na de oogst gaan de planten naar een fabriek waar de vezels uit elkaar getrokken, behandeld, gedroogd en in mallen geperst worden. Het eindproduct is twintig keer zo hard als eikenhout. Vergelijk de groeitijd van hennep met die van een eikenboom, en het is klip en klaar dat hennep een geweldige grondstof is voor een oersterk biobased bouwmateriaal.
Reststromen
Van stro en hennep hebben veel mensen inmiddels wel gehoord; de grondstof mycelium is relatief nog onbekend en spreekt nogal tot de verbeelding. Mycelium is een netwerk van superdunne schimmeldraden die in de natuur bij paddenstoelen en zwammen horen. Door die schimmeldraden in een gecontroleerde omgeving op een voedingsbodem te laten groeien, kunnen ze worden geoogst en verwerkt tot biobased bouwmaterialen. Exposant FC-Insulation kweekt mycelium op reststromen uit voedselketens, de bosbouw en de tuinbouw en maakt daar onder andere isolatieplaten van. Die platen slaan CO₂ op en leveren op die manier een positieve bijdrage aan de emissie-uitstoot.
Onder de indruk
Compost Board is een andere exposant in het Biobased Paviljoen. Mbo’ers voelen aan de stalen van geperste vezels. ‘Keihard!’, zegt er eentje. ‘Ja joh, waar is dit van gemaakt?’, vraagt een ander. ‘Het zijn hennepvezels uit Brabant, vlasvezels uit Zeeland, en vezels van paprikaplanten uit Zuid-Holland’, krijgen ze te horen. Deze bouwers van de toekomst zijn zichtbaar onder de indruk. Voor hen zal het werken met dit soort materialen in de komende jaren steeds gewoner worden. Zowel het aanbod van biobased bouwmaterialen groeit, als het besef dat dit de manier is om de CO₂-uitstoot van de sector drastisch terug te dringen.