De Noodverlichtingspecialist deed een steekproef bij 471 bedrijven en organisaties in Nederland en kwam tot de ontdekking dat bij het overgrote deel de noodverlichting niet op orde was. “Zorgelijk.” zegt Caspar Norg, initiatiefnemer van de Noodverlichtingspecialist. “Juist in openbare gelegenheden waar veel bezoekers komen, kan noodverlichting een belangrijke rol spelen bij het vinden van de vluchtweg.”
Scholen en horeca
Vooral in scholen en horecagelegenheden is de noodverlichting vaak niet op orde. Achterstallig onderhoud en de intussen verboden bordjes met de tekst `Nooduitgang` of `UIT` komen nog veel voor.
Aansprakelijkheid
Zowel pandeigenaar als werkgever zijn aansprakelijk voor de werking voor de noodverlichting. Dit staat in het Bouwbesluit en in de Arbowetgeving. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden niet alle schade als de noodverlichting niet goed is onderhouden.
Onderhoud
Onderhoud van noodverlichting is verplicht. De veiligheid van personen moet namelijk gegarandeerd blijven. Hiervoor is jaarlijks onderhoud van noodverlichting noodzakelijk. De verlichting die aangaat bij stroomuitval moet ook minimaal een uur blijven branden.
Het is een kans voor installateurs. De Noodverlichtingspecialist raad dan ook dat installateurs hun klanten aanspreken op hun noodverlichting. Wellicht levert het extra werk op.