Batterijloze sensoren communiceren via radiogolven

Hub Redactie
Hub Redactie
03 september 2014
1 min

De batterijloze sensoren met antenne absorberen en reflexteren radiogolven. De wisseling tussen het absorberen en reflecteren van de radiogolven zorgt voor een verschil in signaalsterkte dat door de apparaten worden opgepikt. Door twee verschillende standen in te zetten zoals enen en nullen kan een code worden overgedragen, zonder dat er een voedingsbron of menselijk toezicht nodig is.

Bekijk hieronder een demonstratie van de ambient backscatter techniek:

De onderzoekers testen hier in het formaat van een creditcard twee prototypes. Deze prototypes met antenne en printplaat laten een ledlicht branden bij ontvangst van een communicatie signaal. 

De sensoren kunnen in bijna elke structuur geplaatst worden, bijvoorbeeld in een brug, om de gezondheid van het beton en staal te controleren en versturen dan een waarschuwing wanneer er een haarscheurtje wordt gedetecteerd.

De apparaatjes communiceren met een snelheid van 1 kilobit per seconde, dit is genoeg om informatie te verzenden zoals tekstberichten en contactinformatie. Daarnaast blijven ze ook werken op een afstand van 10,5 kilometer van een televisietoren. 

Het is ook haalbaar om deze technologie te bouwen in apparaten die vertrouwen op batterijen, zoals smartphones. Deze kunnen zo geconfigureerd worden dat als de batterij op is, de telefoon nog steeds tekstberichten kan verzenden via het signaal van ambient backscatter. 

De mogelijkheden zijn eindeloos zeggen de onderzoekers en ze blijven dan ook de capaciteit en bereik van het ambient backscatter communicatie netwerk verbeteren.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen