Alternatief verwarmen doet beroep op installateur

Hub Redactie
Hub Redactie
14 september 2015
2 min

In een eerder artikel schreef Installatieprofs al over de twijfelachtige toekomst van gas als basis voor de verwarming van woon- en werkplekken. Stijgende gasprijzen, de slinkende gasvoorraad en de relatieve milieuonvriendelijkheid van het gebruik van aardgas leiden tot een toenemende vraag naar alternatieve vormen van verwarmen.

Voorlopig zal gas als brandstof voor onze verwarming niet uit beeld verdwijnen. Nederland onderzoekt momenteel bijvoorbeeld de mogelijkheden van de winning van schaliegas als alternatief voor aardgas. Ook zou `power to gas` ofwel windgas een alternatief kunnen zijn, zo schreef een lezer van Installatieprofs in reactie op het eerder genoemde artikel. Naast deze mogelijkheden zijn er inmiddels echter flink wat meer alternatieven voor het traditionele verwarmen met gas.

Warmtepomp

Eén van de mogelijke alternatieven is de warmtepomp. Deze levert op een milieuvriendelijke manier verwarming en warm water. De warmtepomp haalt door middel van een warmtewisselaar tegen een goed rendement warmte uit de buitenlucht of het grondwater. Aangezien dit onuitputtelijke bronnen zijn, is dit een duurzame vorm van verwarmen. Warmtepompen verbruiken weinig of geen fossiele brandstoffen en zijn hierdoor minder belastend voor het milieu. Toepassing van een warmtepomp is met name interessant bij nieuwbouw of renovatie/verbouw. Ook bestaat er de mogelijkheid een gas-combiketel te combineren met een warmtepomp.

Luchtverwarming

Ook luchtverwarming is tegenwoordig een optie. Luchtverwarming biedt continu verse lucht, fungeert bij kou als centrale verwarming, bij hitte als airconditioning en indien gewenst ook als ventilatie. Een goed luchtverwarmingssysteem zorgt met schone lucht en een optimale luchtvochtigheid voor een aangenaam en gezond binnenklimaat. Een warmteterugwinsysteem (WTW) kan de circulerende lucht voor meer dan 90 procent opnieuw gebruiken. Ook dit is een milieuvriendelijk alternatief voor het traditionele gasgestookte verwarmen; zeker in moderne, optimaal geïsoleerde huizen, waar de ventilatie nog wel eens een hekel punt is.

Houtverwarming

Ook houtverwarming komt in beeld als het gaat om het nieuwe verwarmen. Hierbij werkt de CV-ketel niet op gas, maar op hout. Houtverwarming is energiezuinig en niet afhankelijk van gaslevering – en dus gasprijzen. De gebruikte `houtpellets` zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof die zorgt voor Co2-neutrale verwarming. Houtverwarming levert een rendement boven de 90 procent en kan als biologisch alternatief, ook op de lange termijn, garant staan voor de energiezekerheid in Europa. Houtverwarming is een voordelig en schoon alternatief voor de huidige gasinstallaties.

Deze mogelijkheden zijn slechts een paar voorbeelden van de alternatieven voor verwarmen die de ronde doen. Feit is dat de installatiebranche steeds vaker te maken krijgt met installatie en onderhoud van alternatieve warmtebronnen. Voor wie werkzaam is in de installatiesector, is het dan ook zaak zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen