Integraal installeren: van ‘internet of things’ tot één enkele installatie
Steeds vaker kunnen apparaten in netwerken met elkaar verbonden worden en datzelfde geldt ook voor installaties. In de installatiebranche heet dat integraal installeren; in de wereld erbuiten wordt er ook wel eens aan gerefereerd als ’the internet of things’.
Doordat steeds meer apparaten met elkaar communiceren en ‘samenwerken’ komt de realiteit steeds dichterbij dat verschillende functies van apparaten in één enkel apparaat verwerkt kunnen worden. Alle huidige installaties zouden dan op de duur vervangen kunnen worden door een enkele installatie, die in staat is om al deze verschillende functies efficiënt uit te voeren.
Een andere trend in integraal installeren is dat installaties meer gebruik maken van andere voorzieningen in huis of van de architectuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zonnecellen die verwerkt zijn in daken of zonneschermen of klimaatsystemen in plafonds.
Integraal installeren alleen voor de grote jongens?
In eerste instantie lijkt deze trend vooral in het voordeel te werken voor de grote installatiebedrijven, die alle expertise in huis hebben of kunnen halen. Maar ook ZZP`ers en kleine MKB`ers kunnen zeker wel insteken op het integraal installeren. Grofweg zijn er twee manier waarop ze dat kunnen doen: specialiseren of samenwerken.
In het geval van specialisatie kan een klein bedrijf een heel specifieke integrale oplossing bieden voor een specifiek probleem of een product of dienst leveren die onderdeel uitmaakt van een groter geheel. De andere optie is om samen te werken. Nu gebeurt dat veelal via netwerken, waarbij twee of drie specialistische ondernemers besluiten samen een klus aan te nemen. Dit samenwerkingsverband is echter niet altijd geformaliseerd en brengt de nodige risico’s met zich mee.
Coöperatie als oplossing voor ZZP`ers
In veel branches is er sprake van een nieuwe populariteit van de ouderwetse coöperatie. Binnen die vrij soepele rechtsvorm kan een samenwerkingsverband worden vastgelegd en er zitten voor ZZP`ers eigenlijk alleen maar voordelen aan. Het biedt bijvoorbeeld een goede bescherming van privékapitaal en zelfs bij aansprakelijkheid. De leden van de coöperatie kunnen samen bepaalde zaken regelen, zoals inkoop, marketing en acquisitie, en het biedt ook mogelijkheden om specialisten samen te combineren tot een team dat grotere klussen waarbij verschillende soorten expertise nodig zijn, aankan. Om mee te kunnen in de trend van het integraal installeren zou een coöperatievorm voor ZZP`ers in de installatiebranche wel eens een goede samenwerkingsvorm kunnen blijken.