Tachtig procent van zijn werk van Ruben Bonk bestaat uit het plaatsen van zonnepanelen. Ruben heeft eigen Installatiebedrijf Bonk Elektro in Deventer en in dit interview leest u wat hij vindt van het vak en waarom hij zichzelf, ondanks zijn vele werkzaamheden met zonnepanelen, toch ziet als allround elektrotechnisch installateur.
Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau `t Kofschip
Hoe en wanneer is Bonk Elektro gestart?
In 2006. Na drie jaar in het buitenland te hebben gewoond en gewerkt, probeerde ik weer in Nederland aan de slag te komen. Dat bleek erg lastig. Toen ik na een half jaar solliciteren nog niets had gevonden, besloot ik om het zelf te proberen en een eigen bedrijf te starten. Dat werd Bonk Elektro. Ik begon als eenmansbedrijf en nu heb ik twee mensen in dienst.
Wat vind je zo mooi aan je vak?
Dat het iets heel tastbaars is: je kunt zien wat je maakt. Deels werk je de installatie natuurlijk netjes weg, maar vooral uit de onderdelen die in het zicht blijven haal ik veel voldoening. Dat vind ik ook het leuke aan de zonnepanelen. Als die strak op het dak liggen, dan geniet ik daar wel van. Ook verlichting is daar een voorbeeld van.
Wat zie jij als de belangrijkste ontwikkeling binnen de branche in de afgelopen vijf jaar?
Ja, dan kom ik weer bij de zonnepanelen terecht. Ik zou het wel een goed idee vinden om het installeren van zonnepanelen te certificeren. Ik zie vaak `broddelwerk` dat er heel anders had uitgezien als een `erkend zonnepanelen-installateur` dat had gedaan. Er komt echt meer bij kijken dan vastschroeven en de stekker er in steken.
Noem eens een klus waar je heel trots op bent?
Oei, dat vind ik lastig. Ik ben behoorlijk perfectionistisch, dus ik zal niet gauw zeggen dat ik ergens trots op ben. Het kan altijd nog beter. Als ik dan echt iets moet noemen, is het een woonhuis waarbij we de zonnepanelen hebben ingebouwd in de dakconstructie. Dat was iets nieuws: de dakpannen gingen eruit, daarna hebben we een waterdichte constructie gemaakt en vervolgens de zonnepanelen tussen de dakpannen geïnstalleerd.
Wat zou je een hele leuke/uitdagende opdracht vinden?
Een groot zonnepanelenproject. Een keer honderd of tweehonderd zou ik leuk vinden. Er zijn ook wel echt grote projecten met bijvoorbeeld 3600 panelen, maar dat is me weer te groot. De verlichting van een mooie winkel aanleggen zou ik ook wel leuk vinden.
Wat zijn de meest voorkomende werkzaamheden in jouw praktijk?
Zonnepanelen maken nu zo`n 80% van ons werk uit en dat is dan weer voor het grootste gedeelte montagewerk. Eigenlijk hoort dat niet bij het werk van elektrotechnisch installateur doet, maar gaandeweg heb ik er wel een klik mee gekregen. Toch wil ik nadrukkelijk niet als zonnepanelen-installateur te boek staan. Dan zou ik mezelf beperken. Ik blijf een elektrotechnisch installateur, allround, dat is mijn basis.
Hoe kom je aan nieuwe klanten?
Dat is meestal door mond-tot-mond-reclame. Op verjaardagsfeestjes wordt bijvoorbeeld wel eens gesproken over zonnepanelen. Als iemand dan ervaring met je heeft en tevreden is, dan wordt dat doorverteld. We zijn ook goed op internet te vinden. We zijn ooit heel goed uit een enquête van GreenChoice gekomen, dat heeft ons ook veel nieuwe klanten opgeleverd. En ik vraag klanten wel eens om een review te plaatsen op de site van allebedrijvenindeventer.nl. Dat werkt ook heel goed.
Wat is de laatste cursus/opleiding die je hebt gevolgd?
Dat heeft weer betrekking op zonnepanelen. Het was een tweedaagse cursus bij een fabrikant van montagematerialen in München. Er stonden vijftien verschillende dak-opstellingen waarop we de materialen konden bevestigen. Heel leerzaam.