Alles wat je moet weten over airco’s

Marion de Graaff
29 juni 2023
5 min

Met alweer een hete zomer in het vooruitzicht worden installateurs overspoeld met aanvragen voor airco’s. Wie niet wil wachten tot hij aan de beurt is, kan zelf een mobiele airco aanschaffen. Slang naar buiten, stekker in het stopcontact en koelen maar. Toch is dit niet aan te raden en we laten hem hier dan ook buiten beschouwing. Split airco’s zijn vele malen efficiënter en energiezuiniger.

Uit hoeveel delen bestaat een airco

Een split airco bestaat altijd uit minimaal twee delen. Een single split bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit voert koele lucht aan, de buitenunit voert warme lucht af. Beide units zijn met elkaar verbonden via leidingen waardoor koelmiddel stroomt. Een single split airco koelt één ruimte.

Een duo split (of twin) airco heeft één buitenunit en twee binnenunits, en koelt dus twee ruimtes. Een triple airco heeft drie binnenunits, een double twin vier. Bij een multi-split airco kunnen er nog meer binnenunits aan de buitenunit worden gekoppeld. Iedere binnenunit koelt één ruimte. De capaciteit van de buitenunit bepaalt hoeveel binnenunits eraan gekoppeld kunnen worden. De capaciteit van de binnenunit moet kloppen met de grootte van de ruimte.

Welke airco voor grote gebouwen?

Met een VRF-systeem is het mogelijk om het binnenklimaat van een groot gebouw te regelen. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dat betekent dat het koudemiddel en de capaciteit daarvan binnen het systeem kan variëren. 

Een VRF-systeem kan complete gebouwen, bestaande uit meerdere ruimten, verkoelen, maar ook verwarmen en ventileren. Bijvoorbeeld scholen, kantoren, zorginstellingen en hotels. Er

kunnen tot vijftig binnenunits op een buitenunit worden aangesloten. Koppel je meerdere buitenunits aan elkaar, dan kunnen er nog veel meer binnenunits worden aangesloten, en die zijn dan allemaal apart van elkaar te bedienen.

Welke merken airco zijn er?

Er zijn heel veel merken airco’s. Het zijn er echt te veel om allemaal te noemen, maar een paar bekende zijn Daikin, Nefit Bosch en Mitsubishi. De meeste merken bieden verschillende types airco aan, van een mobiel apparaat tot een uitgebreide multi-split of VRF uitvoering. Ze richten zich op verschillende sectoren, zoals utiliteit, industrie, onderwijs, gezondheidszorg, en ondersteunen installateurs waar nodig. De meeste installateurs hebben wel een voorkeur voor een of meerdere merken.

Dit filmpje over de productie van Daikin airco’s is alweer van een tijd geleden, maar toch leuk om te zien.

Heeft airco onderhoud nodig?

Jazeker, want een vervuilde airco is een broedplaats voor schimmels en bacteriën, en stof op het filter wordt de ruimte in geblazen. Als installateur/installatiebedrijf kun je een jaarlijkse onderhoudsbeurt in de vorm van een abonnement aanbieden. Een onderhoudsbeurt bestaat uit het schoonmaken en checken van alle belangrijke onderdelen, zoals de pompen, ventilatoren, filters en de bedrading. Meet ook het peil van het koudemiddel en vul de vloeistof bij als dat nodig is. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de installatie langer meegaat en beter (hygiënischer en zuiniger) functioneert.

Hoe bereken je het energieverbruik van een airco?

Vermenigvuldig het stroomverbruik per uur met het aantal uur dat de airco ook echt aan staat: (kW airco) x (uur) = energieverbruik airco in kWh. Het verbruik van een airco wordt altijd vermeld op het apparaat zelf.

Hoe bereken je de energiekosten van een airco?

Vervolgens is het mogelijk om de energiekosten uit te rekenen. De formule is dan (kW airco) x (uur) x (euro) = energiekosten airco in euro’s. Stel bijvoorbeeld dat een airco 1 kW verbruikt en op een dag 6 uur aan staat. Dan bereken je het energieverbruik als volgt: 1 (kW airco) x 6 (uur) = 6 kWh. Als je de energieprijs weet, kun je het bedrag precies bepalen. Bijvoorbeeld bij € 0,25 per kWh stroom, is het dan: 1 (kW airco) x 6 (uur) x 0,25 (euro) = 1,50 euro voor die dag. Staat de airco de volgende dag 10 uur aan, of verandert de prijs per kWh, dan verandert dat natuurlijk. Het verbruik van 1 kW is maar een voorbeeld, gelukkig zijn veel airco’s tegenwoordig een stuk zuiniger.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een binnenunit?

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. In de eerste plaats moet de wand sterk genoeg zijn om het gewicht van de unit te kunnen dragen. Let er verder op dat de unit niet te dicht bij een radiator of andere warmtebron komt te hangen, en dat er geen direct zonlicht op kan vallen. Hoe warmer het apparaat zelf wordt, hoe harder hij moet werken en dat verhoogt het energieverbruik. Hang de binnenunit van de airco zo hoog mogelijk op, maar zorg dat er zo’n vijftien centimeter tussen de bovenkant van het apparaat en het plafond vrij is.

Wat is een goede plek voor de buitenunit?

Er zijn vaak meerdere plekken geschikt voor een buitenunit. De keuze is afhankelijk van de situatie en de voorkeur van de opdrachtgever. De buitenunit kan met een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd. Ook een plat dak van een aanbouw, garage, of dakkapel is een goede plek voor de buitenunit.

Belangrijk is dat de unit helemaal vrij hangt of staat. Het apparaat werkt het beste als hij in de schaduw hangt, de toevoer van koele lucht in de woning komt dan sneller op gang. Het is raadzaam om de buitenunit op voldoende afstand van de buren te plaatsen om eventuele geluidsoverlast te voorkomen.

Flatgebouw in China. Dit zou in Nederland niet kunnen. (foto Pixabay)

Hoe zit het met het geluid van airco’s?

Voor airco’s geldt sinds 1 april 2021 een geluidsnorm. Niet voor de installatie an sich, maar voor de situatie op een perceel. Voor de buitenunit geldt dat deze overdag niet meer dan 45 dB aan geluid mag produceren, ’s nachts is dat 40 dB. Dat aantal decibels is de waarde bij de buren, gemeten vanaf de erfgrens. Is het geluid toch te hard, dan kan een omkasting helpen. Ook dempers onder de buitenunit kunnen het geluidsniveau omlaag brengen. Toch zullen er situaties zijn waarin een airco de geluidsnorm overstijgt. Bijvoorbeeld bij appartementen of stadswoningen met een hele kleine tuin. Misschien is er dan een alternatieve manier om de ruimte(n) te koelen.

Welke kennis/kunde moet je hebben om een airco te installeren?

Als monteur moet je in het bezit zijn van een F-gassen certificaat om een airco te mogen installeren. Het bedrijf moet een bedrijfscertificaat hebben. Dat is in Europese wetgeving vastgelegd in verband met het milieu. Airconditioningsystemen werken op basis van koudemiddelen. Dat zijn gefluoreerde broeikasgassen die enorm slecht zijn voor het milieu, en vandaar de strenge regels. Bij controles wordt gecheckt of de koudemiddelen boekhouding klopt, welke gereedschappen zijn gebruikt, of de meetinstrumenten zijn gekalibreerd en of de installatie juist is geregistreerd. Klopt er iets niet, dan kan dat een flinke boete opleveren.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen