Het experiment werd uitgevoerd in de Gorinchemse `all electric` wijk Hoog Dalem. In totaal deden 42 huishoudens mee aan de test waarbij de huizen gebruik maakten van zonne-energie, een `slim` energiesturingssysteem in huis, accu`s en warmtepompen om te verwarmen en te koken. Stedin: “Met de aanstaande uitfasering van aardgas schetst deze proeftuin een goed beeld van de woonwijk in 2050. En wat blijkt: een nieuwbouwwijk zonder aardgasaansluiting is goed mogelijk.”
Antwoord op vragen
Tijdens de pilot moest er een antwoord worden gevonden op de vragen of een elektriciteitsnetwerk, die momenteel wordt gebruikt, opgewassen is tegen een woonwijk die all electric is. Daarbij is het goed om te weten wat het toekomstige elektriciteitsgebruik zal zijn om hierop in te kunnen spelen. Zonne-energie en de opslag van duurzame energie is daarbij essentieel, maar zal wel veel capaciteit vragen van de stroomkabels.
Stedin is positief over de resultaten van de pilot. De netbeheerder wil nu deze resultaten gaan gebruiken en hun plannen verder uitrollen bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuren die de energietransitie mogelijk maken.
Meer capaciteit op de kabels
De energienetten die nu door het bedrijf worden ontworpen en gebruikt hebben een minimale levensduur van 40 jaar. Daarbij is het voor Stedin belangrijk om te weten hoe de energievraag zich in de toekomst gaat ontwikkelen zodat zij daar op kunnen inspelen. Door het gebruik van warmtepompen en elektrische auto`s gaat het elektriciteitsgebruik namelijk aanzienlijk omhoog. Daar bovenop kunnen consumenten momenteel nog hun teveel aan energie terugleveren aan het net. Extra capaciteit is daarom geen overbodige luxe. “De proeftuin wijst uit dat de kabels die we tegenwoordig bij nieuwbouwwijken aanleggen, de uitdagingen van de toekomst aan kunnen”, legt Stedin uit. “Ze hebben voldoende capaciteit om een volledig geëlektrificeerde wijk zonder aardgasnet van energie te voorzien.”
Energieopslag
Uit de pilot is wederom gebleken dat het opslaan van energie een belangrijke rol gaat spelen. Huishoudens kunnen door een thuisbatterij tussen de 20 en 50 procent meer zelf opgewekte zonnestroom gebruiken. “Het slimme sturingssysteem USEF, dat bepaalt wanneer een accu op- of ontlaadt, speelt een belangrijke rol om pieken in de energievraag te verminderen.”
Betrokken buurtbewoners
Buurtbewoners waren de hele periode van de pilot betrokken bij het experiment. Meerdere keren is er onderzoek gedaan naar de beleving door de deelnemers. Volgens Stedin waren buurtbewoners echt betrokken en hadden zij de mogelijkheid mee te denken over het geïmplementeerde energiesysteem. Wanneer bewoners betrokken zijn, neemt de slagingskans van het project toe, net zoals de acceptatie van het energiesysteem bij de gebruikers. “Zonder gemotiveerde bewoners, geen geslaagde proeftuin.”