Aandacht voor ketelonderhoud volgens OK CV sterk toegenomen

Hub Redactie
Hub Redactie
28 december 2015
2 min

Sinds 1 januari 2015 is het kwaliteitslabel OK CV ingevoerd. Dit label moet woningbezitters de zekerheid bieden dat hun cv-ketel veilig en energiezuinig functioneert en dat hun installateur de expertise heeft om energiebesparende tips te geven. Inmiddels zijn er ruim tweehonderd OK CV-licentiehouders. “Daarmee zitten we prima op koers,” aldus Henk Strijbing, voorzitter van de Stichting OK voor Installaties, de stichting die verantwoordelijk is voor het beheer van het kwaliteitslabel.

Brede ondersteuning

Het vrijwillige label is een initiatief van UNETO-VNI, VFK en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een groot aantal maatschappelijke organisaties ondersteunt OK CV, waaronder Aedes, Brandweer NL, de Consumentenbond, Milieu Centraal en Verbond van Verzekeraars. Installatiebedrijven die het label voeren hebben minstens één Energie Service Specialist (ESS) in dienst. De ESS meet tevens de CO- en CO2-waarden. Na de onderhoudsbeurt krijgt de eigenaar van de cv-ketel van de ESS een schriftelijk advies over het energiezuinig gebruik van de cv-ketel. Op die manier zijn woningeigenaren en woningcorporaties ervan verzekerd dat hun cv-ketel goed, veilig en energiezuinig werkt.

Het afgelopen jaar waren de inspanningen er vooral erop gericht installatiebedrijven te bewegen volgens het label te werken. In november is door Milieu Centraal de publiekscampagne gestart en veel installateurs merken daarvan nu al de effecten. Installatiebedrijf Trouwborst uit Voorburg was dit jaar het eerste bedrijf dat volgens OK CV werkte. “De start was moeizaam, maar we hebben zelf veel geadverteerd en de publiciteit opgezocht,” vertelt Rob Trouwborst. “Nu ook de publiekscampagne is gestart krijg ik met regelmaat van particulieren de vraag of ik het kwaliteitslabel voer. Het is duidelijk te merken dat goed ketelonderhoud een item is geworden.”

Koolmonoxide

Volgens voorzitter Sijbring heeft ook het onlangs door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gepubliceerde rapport ‘Koolmonoxide – Onderschat en onbegrepen gevaar’ goed ketelonderhoud weer sterk onder de aandacht gebracht. “Het zal ongetwijfeld voor veel installateurs een duwtje zijn geweest om het OK CV-label te gaan voeren.”

Grotere installatiebedrijven die op contractbasis het ketelonderhoud uitvoeren voor corporatiesmerken eveneens de groeiende aandacht voor het label. Corporaties nemen steeds vaker expliciet de voorwaarde op dat onderhoud moet zijn uitgevoerd volgens OK CV.

De ambitie van Stichting OK voor Installaties is groot. Binnen twee jaar moet 90 procent van alle in Nederland geïnstalleerde ketels – dat betreft dus grofweg 7 miljoen ketels –een OK CV-label hebben.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen