Slimme sloten
Je sleutels kwijt? Geen probleem als je een slim slot hebt. Onlangs kwam een Nederlandse startup al met een slim slot dat je met je smartphone kan openen en nu is er ook een Amerikaans bedrijf dat een slim code-slot heeft geproduceerd.
Een code op je smartphone is nodig om het Amerikaanse slot te openen. De code wordt ingetoetst op het scherm. Om te voorkomen dat ongewenste gasten jouw code afkijken, verschuift dit slot de cijfers na elk gebruik. Bij drie fouten keuzes, wordt het systeem voor een uur geblokkeerd.
Eerder bekeken we in twee delen al waarom slimme sloten zo in opmars zijn (deel 1, deel 2).
Slimme radiatorkraan
Een slimme thermostaat is niets nieuws onder de zon. Op het gebied van verwarmen komen nu de slimme radiatorknoppen op de markt. Een slimme radiatorkraan kan helpen bij het besparen van energie. Deze elektronica helpt jouw klanten met het terugbrengen van hun energieverbruik. Het bedrijf Netatmo lanceerde de intelligente radiatorknoppen onlangs en verwacht een besparing van 37 procent.
De slimme radiatorkraan is, hoe kan het ook anders, gekoppeld aan een app. De gebruiker kan met een simpele instelling overal ter wereld de radiatoren bedienen. Fabrikant Netatmo legt uit: “Bedien jouw huis centraal vanaf uw smartphone. Per ruimte de temperatuur instellen, vanuit uw bed of vanaf waar ook ter wereld. Stel de verwarming in voor uw thuiskomst van vakantie.”
Dit product helpt bij een lagere energierekening en zorgt ook voor een co2-reductie.
Niet meer balen als een stekker
Energie besparen kan, onder meer met slimme radiatorknoppen en thermostaten, vanaf de bank of het bed. Fijn als je al lekker warm in je bed ligt en er niet meer uit wil. Om die reden ontwikkelde elektrotechniekstudent Tim Beckers een slimme stekker. Hij noemde zijn product Aucasi en het moet bijdragen aan het op afstand uitschakelen van elektronische apparaten zoals lampen.
De stekker is niet alleen ontwikkeld om consumenten meer gemak te bieden. De ontwikkelaar wil ook bijdragen aan de veiligheid in huis en energie besparing. De stekker kan dit doen door het gebruik van configureerde regels. Simpelweg komt het er op neer dat de gebruikers de stekker in het stopcontact steken en door middel van een app verschillende regels instelt. De stekker is verbonden met de wifi en kan bijvoorbeeld zo ingesteld worden dat een lamp aangaat als er beweging in de kamer wordt waargenomen of de lamp kan gepland aangaan als er niemand thuis is om mogelijke inbrekers op een dwaalspoor te zetten. Ook wordt er een waarschuwing gestuurd als de eigenaar niet thuis is en er wordt toch beweging gedetecteerd.
Je zwart witte bel is passé
Een ouderwetse deurbel is verleden tijd natuurlijk. Ook als je niet thuis bent of buiten gehoorbereik van de bel, kan je toch weten wie er bij je heeft aangebeld door middel van een slimme deurbel. Een Britse startup ontwikkelde een deurbel die je huis verfraait en je waarschuwt als de bel gaat.
Ding, zoals de bel heet, is een no nonsens deurbel die door de gebruiker gemakkelijk op stil kan worden gezet. Als er wordt aangebeld, gaat, door middel van de app, de telefoon af. De gebruiker kan met de persoon praten die voor de deur staat.
Laad je producten op via het wifi-signaal
Alle bovengenoemde producten hebben uiteraard allemaal stroom nodig. En wifi is vaak ook onmisbaar om het product daadwerkelijk `slim` te maken. Een startup uit Delft, Nowi, heeft daarop iets bedacht: producten opladen door middel van het wifi-signaal.
De innovatie van Nowi haalt uit de wifi-signalen niet alleen internet, maar ook energie. Deze zitten namelijk verstopt in de wifi-signalen. De elektromagnetische signalen worden door Nowi uit de lucht gepikt en door middel van een speciaal kastje omgezet in stroom. De sensoren hebben daardoor geen batterijen nodig. Het nieuwe product is voornamelijk handig voor Internet of Things producten zoals sensoren.
Nooit meer knopjes drukken
En ben je klaar met alle apparaten te bedienen? Dan biedt Knocki uitkomst. Dit apparaat zet automatisch je apparaten voor jou aan op het moment dat jij op een ondergrond klopt. Dat kan bijvoorbeeld een muur, tafel of aanrecht zijn. Lampen bedien je met een klopje op je tafel en uiteraard is ook dit domotica-product gekoppeld aan je smartphone.
Is domotica een goede oplossing voor de branche?