Er bestaan veel soorten warmtepompen, waarbij het voornaamste verschil zit in de bron waaruit de warmte gewonnen wordt. Je kunt deze warmte namelijk onttrekken aan de lucht, maar ook aan de bodem, het grondwater, of zelfs een diepgelegen waterbron. We lopen ze voor je af.
Lucht/water-warmtepomp
Bij een lucht/water-warmtepomp wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht, waarmee je vervolgens het water van de verwarmingsinstallatie opwarmt en dat je eventueel ook kunt gebruiken voor warm tapwater. Bij deze warmtepomp heb je een buiten-unit nodig die via een ventilator voor een constante stroom aan verse buitenlucht zorgt, zodat je hier warmte aan kunt blijven onttrekken. In de binnen-unit draag je deze warmte over aan het verwarmingswater of tapwater. Dit type warmtepomp is vrij eenvoudig in een woning of bedrijfspand te plaatsen.
Lucht/lucht-warmtepomp
Bij een lucht/lucht-warmtepomp wordt de warmte rechtstreeks overgedragen van lucht naar lucht, dus zonder dat verwarmingswater als tussenstation wordt gebruikt. Er bestaan meerdere varianten van dit type warmtepomp. Zo is er de ventilatiewarmtepomp waarmee je warmte terugwint uit de ventilatielucht die door een mechanisch ventilatiesysteem wordt afgezogen. Daar kun je eventueel ook je tapwater mee verwarmen. Ditmaal is er geen buitenunit, omdat je rechtstreeks aansluit op het ventilatiesysteem. Het vermogen van een lucht/lucht-warmtepomp is wel een stuk lager dan die van een lucht/water-warmtepomp, omdat je ditmaal warmte uit de ventilatielucht hergebruikt. Vandaar dat in de praktijk de cv-ketel altijd nog kan bijspringen. Dan nog is er een heel aardige besparing op de gasrekening te behalen.
Airco
Een ander type lucht/lucht-warmtepomp is de overbekende airco. Een airco kun je namelijk niet alleen gebruiken om een ruimte te koelen, maar ook om deze te verwarmen. Bij deze warmtepomp combineer je één buiten-unit met een aantal binnen-units. Ook dit is weer prima met een cv-ketel te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld je huis via de cv op een basistemperatuur van bijvoorbeeld zestien of achttien graden brengen. Aanvullend verhoog je met de airco de temperatuur in alleen de ruimtes waar dat ook echt nodig is naar de gewenste temperatuur. Met als extra voordeel dat niet elke ruimte een eigen binnen-unit nodig heeft. In de warme zomermaanden hoef je alleen maar te koelen en is de cv-ketel alleen nodig voor je warme tapwater.
Water/water-warmtepomp, open bron
Van de water/water-warmtepomp bestaan ook weer meerdere varianten. Allereerst is er het type dat gebruikmaakt van de warmte in een waterbron diep in de bodem. Om dit te winnen worden er twee putten geboord. Via de ene put wordt bronwater omhoog gepompt, zodat hier warmte aan kan worden onttrokken. Dit is dan ook de onttrekkingsbron. Het afgekoelde water wordt daarna omlaag gepompt via de tweede put, dat is de injectiebron. Om te voorkomen dat de bron hierbij volledig afkoelt en dus uitgeput raakt, is het de bedoeling dat je het proces in de warme zomermaanden omdraait. Dan gebruik je het koelere water uit de bron om een ruimte af te koelen en brengt het hierbij opgewarmde water terug naar de bron. Deze oplossing is wel een stuk complexer en er is een vergunning nodig, waardoor het vooral voor grotere projecten interessant is en dus niet voor een individuele woning. Omdat je het bronwater omhoog haalt en vervolgens weer omlaag brengt, spreek je van een open bron, of open circuit.
Water/water-warmtepomp, gesloten bron
Een gesloten bron is een andere mogelijkheid. Ditmaal plaats je diepe verticale lussen of ondiepe horizontale lussen in de bodem. In deze leidingen bevindt zich een koudemiddel, waardoor je via een warmtewisselaar warmte aan bronwater, grondwater, een vijver, rivier, meer, of aan de bodem zelf kunt onttrekken. Voor diepe verticale lussen heb je maar weinig oppervlak nodig. De aanleg daarvan is wel duurder en je moet rekening houden met ondergrondse objecten zoals funderingen, leidingen en riolering. Horizontale lussen vragen om veel ruimte en dus veel (eigen) grond, de aanleg is daarentegen eenvoudiger en goedkoper. Hoe dieper je gaat, hoe warmer de bodem is en dus hoe hoger je rendement wordt. Op grote diepte kun je zelfs gebruikmaken van aardwarmte. Andere benamingen voor water/water-warmtepompen die je weleens tegenkomt zijn bodem/water-warmtepomp, bodemwarmtepomp, aardwarmtepomp en grondgebonden warmtepomp.