5 uit­gangs­pun­ten voor duurzaam renoveren

Marion de Graaff
05 september 2024
3 min

Veel oude gebouwen werden in het verleden al eens gerenoveerd, vaak in verband met een uitbreiding. Maar voor duurzaam en gezond bouwen was tot voor een jaar of wat geleden nog niet veel aandacht, zodat in veel gevallen het binnenklimaat matig en energieverbruik hoog bleef. Renoveren ziet er vandaag de dag heel anders uit: duurzaamheid staat met stip op 1. Vijf uitgangspunten helpen daarbij. 

1. Het begint met isoleren

Bij veel bestaande, wat oudere gebouwen is met isoleren de eerste en de grootste slag te slaan. Door het verbeteren van de thermische efficiëntie van een gebouw gaat de energierekening direct omlaag. 

2. Ga na wat er mag en kan

Inventariseer wat er mogelijk is. Bij een monument moet het uiterlijk vaak behouden blijven. Is dat niet voorgeschreven, dan is een prefab gevel te overwegen. Of nieuwe kozijnen, waardoor er HR++ of triple glas geplaatst kan worden. Mag er niets veranderd worden aan de originele look van het gebouw, ga dan op zoek naar producten of materialen die het uiterlijk van de gevel intact laten. 

3. Kies voor gerecyclede (en/of recyclebare) materialen

Heel veel materialen en producten kunnen uitstekend gerecycled worden en er is een steeds groter aanbod. Dakpannen, sanitair, staal, bakstenen: steeds vaker kun je kiezen voor gebruikte producten en materialen. Zijn voor bepaalde onderdelen geen gerecyclede alternatieven verkrijgbaar, waardoor je bij nieuw terechtkomt? Let er dan in elk geval op dat de onderdelen/materialen recyclebaar zijn, dan kunnen ze in ieder geval in de toekomst worden hergebruikt.

4. Aandacht voor gezondheid

Met name bij oude gebouwen waar nooit iets aan is gedaan, biedt een renovatie de kans om  het aspect gezondheid mee te nemen. De ventilatie is vaak slecht, omdat kieren voor ‘natuurlijke ventilatie’ (lees: kou en tocht) zorgen, wat kou en tocht met zich mee brengt. Het kan ook zijn dat een verouderd ventilatiesysteem niet goed meer werkt, met ongezonde lucht en soms schimmelvorming als gevolg. Het installeren van een modern ventilatiesysteem zal het binnenklimaat in dat geval flink verbeteren. Ook het gebruik van biobased materialen heeft een positief effect op de gezondheid van de gebruikers van een gebouw.
Verder zijn er allerlei producten die het voortbestaan van dieren in een bebouwde  omgeving stimuleren. Een renovatie van een gevel is een mooie gelegenheid om bijvoorbeeld neststenen voor vogels of entreestenen voor vleermuizen aan te brengen.

5. Beperk de CO₂-uitstoot

Een van de belangrijke redenen om te renoveren is het beperken van de CO₂-uitstoot van een gebouw. Vaak gaan het verkleinen van de carbon footprint en het verminderen van het energieverbruik hand in hand, en heeft dat bovendien een gunstige invloed op het leven en welzijn van de gebruikers van het gebouw. Een bouw- of ander bedrijf kan middels een CO₂ Bewust Certificaat aantonen op een bewuste manier actief energie te besparen en efficiënt gebruik te maken van materialen om zo de uitstoot van CO₂ te beperken. Het CO₂-certificaat is onderdeel van de CO₂-Prestatieladder. Aan de hand van dat instrument kunnen organisaties hun CO₂-uitstoot beperken. 

 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen