De elektriciteitsnetwerktekorten hebben aanzienlijke gevolgen voor de ontwikkeling en groei van Almere, zo meldt de gemeente in Flevoland in een reactie op een onderzoek van TenneT dat op woensdag is gepubliceerd. Volgens de netbeheerder zullen er zonder aanvullende maatregelen vanaf 2026 geen nieuwe woonwijken meer kunnen worden gebouwd of woningen kunnen worden verduurzaamd in de Flevopolder, omdat het stroomnet vol is.
De gemeente Almere beschouwt dit als zeer slecht nieuws, omdat het betekent dat “nieuwe ontwikkelingen en groei in deze regio dreigen te stagneren, ook voor Almere”.
Op dit moment wonen er ongeveer 225.000 mensen in Almere. De gemeente, die zichzelf profileert als een ‘groeistad’, heeft de ambitie om uiteindelijk zo’n 350.000 inwoners te huisvesten. Deze groei komt in gevaar door het overbelaste stroomnet. “Deze dreiging is dichterbij dan velen denken,” zegt wethouder Alexander Sprong. “We naderen het punt waarop er geen netwerkcapaciteit meer beschikbaar is en er geen nieuwe projecten meer kunnen worden gerealiseerd in Almere, mogelijk al binnen twee jaar. We staan dus voor een urgent probleem.”
Het gemeentebestuur van Almere roept de Rijksoverheid op om samen met netbeheerders een gezamenlijk plan te ontwikkelen, een zogenaamd deltaplan, of om met snelle maatregelen te komen. “We hebben concrete voorstellen en oplossingen nodig om de huidige problemen en met name de grote problemen die vanaf 2026 worden verwacht, aan te pakken,” aldus Sprong.
Vol
Eerder op woensdag presenteerde demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie een reeks plannen om het elektriciteitsnet te ontlasten, omdat het volgens hem op bijna alle plekken “grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol” is. Een van zijn voorstellen is dat netbeheerders afspraken maken met bedrijven om op piekmomenten minder elektriciteit te verbruiken of te produceren in ruil voor een vergoeding.
Andere gemeenten hebben ook gereageerd op het onderzoek van TenneT en de voorstellen van Jetten. Zo zegt de gemeente Dronten dat de groeiambities van de Flevolandse gemeente in gevaar komen. De exacte impact wordt nog onderzocht.
De gemeente Haarlem beschouwt dit als een “serieus signaal”, maar verwacht niet dat de voorzieningen in de Noord-Hollandse hoofdstad in gevaar zullen komen. Ook de gemeente Huizen in het Gooi zegt dat de ontwikkelingen op het stroomnet nog geen directe gevolgen hebben voor huishoudens en bedrijven met een kleine stroomaansluiting. De geplande woningbouw in de gemeente Haarlemmermeer kan naar verwachting doorgaan, volgens het bestuur.