Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om ergens een buitenunit te plaatsen. Denk aan de geluidsoverlast voor de buren, vanwege het gevelaanzicht, of omdat er simpelweg geen geschikte ruimte is om een buitenunit te plaatsen. Een warmtepomp die je volledig binnenshuis plaatst is dan een uitkomst. Ze zijn ook nog eens relatief eenvoudig en snel te installeren. Dit zijn vier monoblock warmtepompen bedoeld als binnenopstelling.
Etherma Fire+Ice
Deze modern ogende, onopvallende lucht/lucht-warmtepomp van Etherma kan een woning zowel verwarmen als koelen. Belangrijk om te weten is dat je deze unit binnenshuis tegen een verticale buitenmuur moet plaatsen die een glad oppervlak heeft. Alle benodigde doorvoeren zitten netjes achter de behuizing van de warmtepomp weggewerkt.
Installeren is daarmee betrekkelijk eenvoudig. Het komt vooral neer op het bepalen van de optimale plek, twee doorvoergaten boren voor de aanvoer en afvoer van buitenlucht, nog een kleintje erbij voor de afvoer van condens, waarna je het apparaat tegen de binnenmuur bevestigt. Dan kan hij meteen beginnen met verwarmen en koelen. De installatie vindt volledig van binnenuit plaats.
De warmtepomp gebruikt koudemiddel R32 en bij lage buitentemperaturen kan een geïntegreerd hulpverwarmingselement bijspringen. De Etherma Fire+Ice is wel bedoeld voor kleine woningen en appartementen tot ongeveer 35 vierkante meter. Voor warm tapwater is aanvullend een warmtepompboiler nodig.
Triple Solar
Dit is een PVT-warmtepomp van 3.5 kW en die geschikt is om hybride of all-electric te worden ingezet. Het is wel een brine/water-warmtepomp die je moet combineren met de PVT-panelen van Triple Solar. Vervolgens is hij te gebruiken voor verwarming, koeling en warm tapwater. Dankzij de combinatie met PVT-panelen wordt er tegelijkertijd warmte en stroom gewonnen, en dat met alleen maar panelen die op het dak liggen. Het ontbreken van bewegende onderdelen maakt de binnenunit erg compact, stil en onderhoudsarm.
Als koudemiddel wordt propaan (R290) gebruikt. Uitbreiden om als volledig all-elecric uitvoering dienst te doen is eenvoudig te regelen door de warmtepomp te combineren met de thermische batterij van Triple Solar. Via de hierin opgeslagen warmte kan daarna op elk gewenste moment het warme tapwater worden verzorgd. Deze specifieke thermische batterij is tot vier keer kleiner dan een traditionele warmwaterboiler, mede doordat het verwarmingselement al in de PVT-warmtepomp zelf aanwezig is.
Alpha Innotec Paros 4
Bij deze lucht/water-warmtepomp van 4 kW zijn ook weer twee doorvoeren nodig voor de aanvoer en afvoer van buitenlucht. Dat mogen muurdoorvoeren zijn bij plaatsing op de begane grond in bijvoorbeeld een garage of bijkeuken, of er worden naar keuze twee dakdoorvoeren of twee muurdoorvoeren gebruikt als het om plaatsing op zolder gaat. Bij gebruik van dakdoorvoeren kun je aanvullend kiezen voor een fraai vormgegeven warmtepompschoorsteen.
Deze stille warmtepomp kan verwarmen, koelen en warm tapwater leveren. Ook weer bedoeld voor bestaande bouw en voor nieuwbouw, omdat de warmtepomp zowel in een hybride als een all-electric opstelling geplaatst kan worden. Het gebruikte koudemiddel R454B heeft een flink lagere GWP dan oudere koudemiddelen zoals R410A. Een torenopstelling is mogelijk waarin alles en dus ook een buffervat geïntegreerd is. Daarnaast kan je met losse componenten werken, wat vooral handig is als maatwerk nodig is.