Sinds gebouwen beter geïsoleerd en steeds luchtdichter worden gebouwd, is het nog belangrijker om te zorgen voor goede ventilatie. Doe je dat niet, dan kunnen er vochtproblemen en mogelijk zelfs schimmel ontstaan. Gelukkig is ventilatie niet langer een sluitpost op de begroting en zijn ventilatiesystemen steeds geavanceerder.
Het concept ‘ventilatie’ is in de loop van de jaren radicaal veranderd. We gingen van een raam open zetten via simpele luchtkanalen naar mechanische ventilatie. Dat werd steeds verfijnder en nog staat de techniek niet stil.
Geïntegreerd
Er zijn tegenwoordig geïntegreerde ventilatiesystemen die niet alleen voor frisse lucht zorgen, maar ook koelen en verwarmen en met behulp van sensoren voor de juiste luchtkwaliteit en -vochtigheid zorgen. Die sensoren monitoren de luchtkwaliteit steeds nauwkeuriger en kunnen de aanwezigheid van een flink aantal schadelijke stoffen in de lucht detecteren. Denk aan pollen en andere allergenen, fijnstof, en tal van andere verontreinigende stoffen. Slimme filtertechnieken kunnen die stoffen vervolgens uit de lucht verwijderen. Alles voor een zo gezond en comfortabel binnenklimaat.
AI
De nieuwste generatie ventilatiesystemen is dankzij het Internet of Things verbonden met thuisnetwerken en kan met een smartphone worden aangestuurd. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning analyseert het systeem patronen in de vraag naar schone lucht en het verbruik ervan, en kan op basis daarvan de werking van het systeem aanpassen. Deze zelflerende systemen verbeteren zichzelf continu, waarbij comfort en energiezuinigheid belangrijke punten zijn.
Daarnaast draait het om gebruiksgemak en de mogelijkheid om systemen te personaliseren: gebruikers willen hun ventilatiesystemen kunnen aanpassen aan persoonlijke voorkeuren. Dat loopt uiteen van het ventileren op bepaalde tijden in bepaalde ruimtes, tot instellingen die zijn gericht op individuele gezondheidsbehoeften. AI kan mogelijk ook een rol spelen bij het aanpassen van mechanische ventilatiesystemen aan klimaatverandering, want extreme weersomstandigheden zijn flinke uitdagingen.
Refurbishen
Duurzaamheid is steeds belangrijker en dat aspect speelt een grote rol in de verdere ontwikkelingen van ventilatiesystemen. Het streven is om ze nog energiezuiniger te maken en om de technologie om warmte terug te winnen te verfijnen.
Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is refurbishen een mooie stap vooruit. Ventilatiesystemen zijn heel goed te reviseren en die markt groeit dan ook flink. Kiezen voor refurbished producten betekent een belangrijke besparing op kostbare grondstoffen en het vermindert de CO2-uitstoot.
Refurbishen of reviseren is het zorgvuldig en professioneel inspecteren, reinigen en herstellen van een ventilatieproduct of -onderdeel. Bovendien worden alle slijtagegevoelige onderdelen vervangen door nieuwe onderdelen, de fabrieksparameters worden ingeladen en daarna wordt elk onderdeel uitvoerig getest. Deze gebruikte systemen ondergaan dus een uitgebreide kwaliteitscontrole en opknapbeurt, en zijn daarna klaar voor een tweede leven.
Tablet onmisbaar
De taak van de installateur is met de ontwikkelingen op ventilatiegebied ook veranderd. Een smartphone of tablet is onmisbaar om alle data die de systemen produceren te kunnen verzamelen en interpreteren. Op basis daarvan is het systeem optimaal in te regelen. Daarbij komt het adviseren over de aanschaf van een ventilatiesysteem en de verwachte prestaties ervan. En ook dan zijn comfort en energiezuinigheid de belangrijkste invalshoeken.