Zonnepanelen met stekker moeten ervoor zorgen dat er op een relatief eenvoudige en snelle manier en dus zonder veel gedoe van zonnestroom kan worden geprofiteerd. Neerleggen, aansluiten en de stekker in het stopcontact doen. Dat is zo’n beetje het uitgangspunt. We kijken naar drie verschillende soorten stekerbare zonnepanelen.
1 Set met zonnepaneel, omvormer en kabels
Zonnepanelen met een stekker worden doorgaans niet als een geïntegreerd geheel geleverd (plug-and-play), maar aangeboden als een soort van doe-het-zelf pakket. Dat neemt niet weg dat je dit vervolgens ook als officiële installateur voor je klanten kunt opbouwen. Dat is natuurlijk wel zo veilig, staat garant voor een optimale én juiste werking van het systeem en neemt particulieren ook nog eens allerlei “gedoe” uit handen.
Want hoewel er vaak nog steeds over plug-and-play wordt gesproken, komt hier echt wel het nodige installatie- en aansluitwerk bij kijken en moet je voldoende kennis van zaken hebben. Een voorbeeld zijn de zonnepanelen van het merk Trina Solar Vertex. Naar keuze verkrijgbaar in een uitvoering van 450 Wp, een extra hoog vermogen van 495 Wp, of een full black variant van 440 Wp.
Dit zonnepaneel sluit je aan op de meegeleverde micro-omvormer van het merk Hoymiles en die een maximaal vermogen heeft van 500 Watt. Een bundel van twee panelen is ook mogelijk voor een maximale opbrengst van ongeveer 800 Wp. In dat geval wordt een 800 Watt micro-omvormer van Hoymiles meegeleverd. Deze 2-in-1 micro-omvormer is geschikt voor twee zonnepanelen, met onafhankelijke MPPT-functie en energieproductie bewaking.
De complete set bestaat daarmee uit één of twee standaard zonnepanelen, een micro-omvormer en ook een koppelkabel om het paneel op de omvormer aan te sluiten wordt meegeleverd. Verder zit er een stroomkabel bij met een lengte van vijf of tien meter om het geheel om te toveren in een zonnepaneel met stekker. Bij deze set wordt geen montagesysteem meegeleverd, dat is los verkrijgbaar.
2 Plug-and-play, neerzetten en aansluiten
De stekerbare zonnepanelen van 370Wp van het helaas onlangs failliet gegane Supersola hebben een ingebouwde omvormer en je plaatst ze ergens in een zonnige omgeving op een plat oppervlak. In principe volstaat twee vierkante meter aan vrije ruimte al. Denk aan een plekje in de tuin, op een balkon, of op het dak van bijvoorbeeld een schuurtje of aanbouw. Het gaat echt om een plug-and-play paneel dat al volledig compleet is en waarin dus alle benodigde componenten netjes geïntegreerd zijn.
Na het neerzetten hoef je het zonnepaneel dan ook alleen nog maar aan te sluiten op een geaard stopcontact van een groep waarvan je weet dat deze nergens anders voor gebruikt wordt. Vergeet alleen niet om voor ingebruikname de geïntegreerde ballasttanks te vullen met water. Het zonnepaneel is volgens de fabrikant bestand tot maximaal windkracht 11 en via de meegeleverde verbindingskabel kun je tot maximaal drie panelen op een stroomgroep aansluiten. Het paneel is eenvoudig naar een andere plek te verplaatsen, mee te nemen bij een verhuizing en kun je zelf bij huurwoningen toepassen.
Ondanks dat de fabrikant failliet is, kun je het apparaat nog wel krijgen. Het is wel beter om er snel bij te zijn.
3 Extra veel vermogen
Voor wie behoefte heeft aan meer vermogen bestaan er ook sets van maar liefst vier zonnepanelen met stekker, waarbij elk van de panelen goed is voor 400 Wp. Je kunt ook nog kiezen tussen standaard zwarte panelen (met het bekende metaalkleurige raster) en full black panelen. Daarnaast zitten er in het pakket twee micro-omvormers van 600 Watt per stuk.
Koppelkabels van twee meter lang om het een en ander met elkaar te verbinden worden meegeleverd. Net als een stroomkabel met een lengte van vier meter om het systeem op een stopcontact aan te sluiten en waarmee je het geheel dus als een zonnepaneel met stekker laat fungeren. Afhankelijk van de situatie kunnen de twee omvormers via de stekker op geaarde stopcontacten van dezelfde of aparte groepen worden aangesloten.
Er is bij deze set gekozen voor twee 600 Watt omvormers. Het idee hierachter is dat de omstandigheden in ons klimaat zelden optimaal zijn, waardoor de energieproductie de 1.200 Watt maar zelden zal overschrijden. Het benodigde bevestigingsmateriaal bestel je ook bij dit pakket er weer los bij. Misschien wel zo handig, omdat elke situatie weer anders is. Behoefte aan nog meer zonnestroom? Er bestaan ook sets van tien zonnepanelen (10×400 Wp) en vijf omvormers (5×600 Watt).