Het moge duidelijk zijn dat BIM op zich al een enorm krachtig hulpmiddel is. Architecten, fabrikanten, constructeurs en installateurs gebruiken innovatieve BIM-technologie om gebouwdelen te visualiseren en projectinformatie te delen. Maar wanneer BIM ondersteund wordt door een IoT-raamwerk, wordt BIM naar een compleet nieuw niveau getild.
In deze blog wordt uitgelegd wat Digital Twins precies zijn en het belang ervan voor de bouw. Kort samengevat: een Digital Twin is het digitale equivalent van een echt component op de bouw. Een digitale tweeling kan zo groot zijn als een compleet gebouw, zo klein als een leidingstuk, en alles daartussenin.
3D-modellen van fysieke objecten kunnen als digitale tweelingen worden beschouwd wanneer ze worden geïntegreerd in een IoT-ecosysteem dat data verzamelt. Sensoren verzamelen gegevens over de status van fysieke objecten en werken de digitale simulatie automatisch bij. Hierdoor is de digitale tweeling altijd up-to-date, ook wanneer de omstandigheden in de werkelijkheid veranderen.
Digital Twins to the rescue
Ondersteund door een robuust IoT-ecosysteem wordt BIM dus een project-brede tool voor informatievoorziening die kan helpen om nieuwe efficiënties te ontdekken. Van het aanbesteden van projecten tot het bouwen; wanneer 3D-modellen worden verheven tot digitale tweelingen, kan BIM een grote hoeveelheid informatie overbrengen die in alle bouwfasen nodig is om het werk af te ronden.
Veelvoorkomende procesmatige uitdagingen die zo kunnen worden opgevangen zijn onder meer:
- Inzicht in bedrijfsmiddelen: Digitale tweelingen zijn in de eerste plaats analytische instrumenten. Deze simulaties helpen om ruwe data te begrijpen door de status, werkomstandigheden en positie van fysieke onderdelen te visualiseren. Dit biedt ongekend inzicht in de conditie van bedrijfsinvesteringen op de bouw en informeert toekomstige activiteiten.
- Verbinding van teams: Historisch gezien werken bouwfasen vaak geïsoleerd. Uiteenlopende processen, afzonderlijke doelstellingen en grote verschillen in vaardigheden maken project-brede samenwerking lastig. Digitale tweelingen bieden een visuele, gemeenschappelijke basis waardoor de bouwfasen effectiever kunnen communiceren. Afmetingen van componenten, details van modellen, werkomstandigheden en meer kunnen worden verankerd in content-rijke modellen.
- Aanhoudende support: Na afloop van het project kan een digitale tweeling worden overgedragen aan de opdrachtgever om verdere structurele verbeteringen te ondersteunen. Als een klant bijvoorbeeld geïnteresseerd is in de milieu-impact van zijn gebouw, kan een digitale tweeling de energievraag, de CO2-uitstoot en de kwaliteit van de binnenlucht in kaart brengen en zo toekomstige groene initiatieven helpen vormgeven. Voor klanten die gegevens willen gebruiken in toekomstige optimalisatieprojecten, kan dit een toegevoegde waarde zijn.
Maak modellen zinvoller met Digital Twin-integratie
De Digital Twin-methodologie verlegt dus de grenzen van BIM. Het IoT stelt BIM in staat om complexe gegevens op te pikken, op te slaan en weer te geven, en maakt van modellen effectief “levende” documenten die automatisch worden bijgewerkt.
Dit voorkomt dat de waarde van het model niet afneemt zodra het bouw in gebruik wordt genomen; de waarde wordt juist alleen maar groter. Bouwprojecten profiteren van de voordelen van een intuïtief, onderling verbonden netwerk van fysieke onderdelen. Denk aan investeringsmonitoring, realtime updates, voorspellend vermogen en meer. Zodat bouwteams slimmer kunnen werken – in plaats van harder.
Meer weten? Lees in de whitepaper Next Level BIM: Digital Twins meer over de technologie die Digital Twins mogelijk maakt en welke toepassingen er al zijn.