100 jaar oude boerderij wordt 100% gasloos

Hub Redactie
Hub Redactie
26 juni 2019
4 min

In de gerenoveerde woonboerderij is een gecombineerd laagtemperatuursysteem van vloerverwarming met een Zento-warmtepomp aangelegd, die zijn gekoppeld aan een Touch E3-zoneregeling. Met het systeem kan de temperatuur in de verschillende ruimtes individueel met een zoneregeling verwarmd of gekoeld worden. Op deze manier wordt dus rekening gehouden met het feit dat de warmtevraag niet in elke ruimte hetzelfde is.

Touch E3-zoneregeling

Het totale woonoppervlak is circa 150 vierkante meter met een inhoud van meer dan 350 kubieke meter. De vloeren zijn nieuw gestort waarin Clickjet vloerverwarming (staaldraadmatten) van Radson is aangelegd. Het dak van het nieuwe woongedeelte is aan de binnenkant volledig geïsoleerd. De woning wordt opgewarmd met de Zento warmtepomp en de vloerverwarming en elke ruimte bevat een Touch E3-zoneregeling, waarmee de temperatuur in de ruimte geregeld kan worden. Op deze manier bespaar je energie. De Touch E3 is een centrale programmator met touchscreen die communiceert met de diverse thermostaten in de verschillende ruimtes. De zoneregeling kan je ook op afstand bedienen met een app op je smartphone.

Diversiteit afgiftesystemen

Het combinatiepakket van (lucht-water) warmtepomp, vloerverwarming met een zoneregeling van Radson is geïnstalleerd door installatiebedrijf Roest & Heuvelman. Arie den Uijl, projectleider bij Roest & Heuvelman, is intensief bij de renovatie van de woonboerderij betrokken. Hij vertelt dat de bewoners buitengewoon tevreden zijn met hun nieuwe woning. “Toegegeven, we hebben niet echt een strenge winter gehad, maar de woning heeft een aangenaam binnenklimaat. De combinatieoplossing van Radson resulteert in 100% warmtegarantie. Door diversiteit van de aangeboden afgiftesystemen kunnen we een optimale oplossing bieden voor een perfect warmtecomfort en binnenklimaat. Hiermee wordt een optimaal energie-efficiënt warmtecomfort gerealiseerd”, zegt Den Uijl.

Monoblok warmtepomp

In de woonboerderij in Ouderkerk aan den IJssel is een monoblok warmtepomp tegen de buitengevel geplaatst. In dit monoblok zit een koudemiddel dat warmte opwekt. Voordeel van een monoblok is dat het koudemiddel in de buitenunit kan blijven en niet met leidingen in de woning gebracht hoeft te worden. Binnenin de woning zijn twee buffervaten geplaatst: een voor sanitair water en de andere met water voor het verwarmingssysteem. De vloerverwarming geeft met een lage temperatuur voldoende warmte af. De calculatiedienst van Radson kwam uit op een warmteverlies van 8,5 kW. Zij adviseerden daarom toch een warmtepomp van 13 kW ten einde in de winter ook voldoende vermogen te hebben, voldoende sanitair warmwatervoorziening te garanderen, en in het tussenseizoen een lagere compressorfrequentie. Elke vloerverwarmingsgroep van de Radson-vloerverwarming is apart geregeld met een ruimtevoeler. Deze voelers communiceren met de zoneregeling die in elke ruimte is geïnstalleerd en ervoor zorgt dat in elke ruimte van de verbouwde woonboerderij de temperatuur naar wens kan worden geregeld.

Nieuwe installatietechnieken

Pieter van den Dikkenberg is accountmanager projecten Nederland bij Radson en geeft advies over het verduurzamen van gebouwen. “Het gasloos opleveren van gebouwen betekent voor veel installateurs dat zij nieuwe installatietechnieken onder de knie moeten krijgen, bijvoorbeeld om lagere temperatuursystemen te kunnen installeren,” zegt Van den Dikkenberg. Omdat systemen op lagere temperaturen werken, is het belangrijk dat de installateur goed weet hoe hij bijvoorbeeld de installatie waterzijdig moet inregelen, zodat het juiste aantal liters warm water door de verwarmingsbuizen stroomt. “De inregeltechniek wordt steeds belangrijker bij systemen die op lagere temperaturen werken.” Van den Dikkenberg geeft aan dat zij installateurs tijdens het bouw- en renovatieproject continu adviseren en hen te hulp schieten bij dit soort vraagstukken.

Huiverig

De installatiebranche is vaak wat huiverig voor nieuwe toepassingen. Deze geluiden hoort Den Uijl bij veel collega-installateurs. “Warmtepompen installeren is een nieuwe techniek waarmee verschillende installateurs nu steeds vaker te maken krijgen”, zegt hij. Roest & Heuvelman is deskundig op het gebied van installeren van de warmtepompen in combinatie met vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren waardoor zij met opdrachtgevers en toeleveranciers snel kunnen schakelen. “Het zijn namelijk complexe installaties waarmee we te maken hebben. Het is belangrijk om bewoners vooraf goed te adviseren voordat zij een keuze maken voor een duurzaam warmtesysteem.”

Goed isoleren

Den Uijl geeft aan dat voortdurend met de bewoners en toeleverancier van de warmtesystemen wordt overlegd over de werking van het warmtesysteem. “De eerste stap is dat we de situatie inventariseren van de woning, welke duurzame maatregelen al zijn gerealiseerd en welke nog nodig zijn om het pand te verduurzamen.” Daarbij heeft niet elke woning evenveel ruimte om de installaties te plaatsen bijvoorbeeld. “Een combinatie van warmtepomp en vloerverwarming met ultra-lage temperatuurradiatoren met Touch E3-zoneregeling werkt het beste als een pand goed is geïsoleerd, zodat de warmte er niet uit verdwijnt. Bij een nauwelijks geïsoleerd pand hebben energiezuinige warmtebronnen weinig effect.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen