UNETO-VNI pleit al langer voor strengere regels rond installeren en onderhouden van cv-installaties. Of die er komen, zal komend jaar duidelijk worden. De branchevereniging wacht de politieke besluitvorming niet af en heeft onlangs een instructievideo gemaakt: Tien controlepunten voor een veilig gasverbrandingssysteem. Hierin worden tien tips gegeven voor het goed onderhouden van de cv-ketels; acht voor de monteurs, twee voor de consument. Want met enkele extra controlepunten neemt de veiligheid van de totale installatie toe.
Waar moet de monteur op letten?
- Rookgasafvoer: zit deze op de juiste plaats in het uitmondingsgebied? Vooral bij open systemen is dit belangrijk, omdat een verkeerde plaats kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Controleer bijvoorbeeld of de buren niet toevallig een dakkapel dichtbij de afvoer hebben geplaatst.
- Zijn er voldoende ventilatieopeningen die niet afsluitbaar zijn? De ruimte waarin de cv-ketel of geiser hangt, moet altijd geventileerd worden.
- Is de cv-ketel volgens de voorschriften van de fabrikant geïnstalleerd? En is de installatie nog steeds goed toegankelijk voor controle en onderhoud?
- Meet de brander druk, zowel de statische voordruk als de dynamische brander druk als de ketel brandt. Noteer deze waarden.
- Een verkeerde afstelling van de installatie kan leiden tot teveel koolmonoxide. Meet daarom bij de onderhoudsbeurt het CO en CO2 gehalte in het rookgas. Op basis van deze resultaten kan de verbranding juist worden afgesteld.
- Doe bij gestapelde bouw altijd een koolmonoxide en kooldioxide achtergrondmeting in de ruimte waar de cv-installatie staat. Een hogere waarden ten opzichte van de buitenlucht kan duiden op een slecht afvoersysteem. In gestapelde bouw kan een slecht afvoersysteem leiden tot koolmonoxidevergiftiging in andere appartementen.
- Controleer de rookgasafvoer? Is er voldoende afschot in de leiding? Zijn er voldoende goede beugels gebruikt? Kijk ook goed naar eventuele condens sporen. Deze duiden op lekkages.
- Wordt de ketel vervangen? Vernieuw dan ook de rookgasafvoer.
- Nieuwe gasketel plaatsen? Controleer altijd eerst of de gasleiding lekdicht is. Pas dan eventueel de leiding aan het nieuwe toestel aan en controleer opnieuw de lekdichtheid. Controleer ook de stalen gasleidingen in de kruipruimte. Corrosie kan deze aantasten.
- Laat de installatie volgens de voorschriften controleren. Bij open systemen één keer per jaar; bij gesloten systemen volgens de voorschriften van de fabrikant.
Bonustip: Gestapelde bebouwing kent dikwijls collectieve rookgasafvoersystemen. De controle hiervan valt meestal niet onder het periodiek onderhoud van de individuele cv-installaties. Vraag daarom de gebouwbeheerder of deze controle regelmatig plaatsvindt.
En wat kan de consument zelf doen?