​Maatregelen tegen geluidsoverlast van installaties

Hub Redactie
Hub Redactie
10 juni 2015
1 min

De NTR 5076 benoemd per installatie de factoren die invloed hebben op het geluid. Het gaat hierbij om ventilatie, verwarming, garagedeuren, sanitair en tapwater (inclusief de apparaten en leidingen). Bij een aantal veel voorkomende situaties staat uitgelegd hoe het geluid met bouwkundige en installatietechnische maatregelen kan worden verminderd.

Watertoevoer

Een voorbeeld hiervan zijn mechanische ventilatiesystemen. Hierbij wordt vooral gekeken naar het voldoen aan het  Bouwbesluit. Eventueel kan worden berekend of ook in hogere standen aan de 30 dB geluidseis wordt voldaan. Ook het watertoevoer is een belangrijk onderdeel in de NTR. Bij watertoevoer gaat de aandacht uit naar het beperken van het geluid van waterdrukverhogingsinstallaties en het beperken  van waterslag. Ook wordt gekeken naar de maatregelen die getroffen moeten worden om het geluid van stromend water door leidingen te beperken.

Warmteterugwinning

Daarnaast komen ook de opstelling van de ketel en het leidingssysteem uitgebreid aan bod, die ook grote invloed op het geluid hebben. De NTRT 5076 beschrijft hiervoor dan ook maatregelen ter beperking van het geluid. Warmteterugwinning krijgt daarbij speciale aandacht bij warmtepompen die met afgevoerde ventilatielucht werken.

De NTR 5076 is te verkrijgen op de website van de NEN.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen