Geen schaapjes meer tellen…

Hub Redactie
Hub Redactie
05 juni 2015
2 min

Slaaprust

Dat mensen daglicht en frisse lucht essentieel vinden, komt ook in dit onderzoek duidelijk naar voren. Een op de drie ondervraagden geeft zelfs aan dit de hoogste prioriteit te geven. Maar het belangrijkste voor onze gezondheid vinden wij Europeanen goed slapen en voldoende nachtrust krijgen. En dat krijgen we volgens dit onderzoek onvoldoende. Bijna 30% van de Europeanen heeft last van Insomnia en slaapt dus matig tot slecht. Een van de belangrijkste oorzaken – naast geluidsoverlast – is donkerte in de slaapkamer. Of beter gezegd: het gebrek eraan. Vooral mensen die op zolder slapen – en dus dakramen hebben – klagen over te veel licht en te weinig duisternis. Een zelf gemonteerd gordijntje biedt blijkbaar weinig tot geen soelaas. Raamdecoratie des te meer. Niet in de laatste plaats, omdat het tegenwoordig veel meer doet dan uitsluitend de zolder verduisteren… .

Want de technologie raast voort, dus ook op het gebied van daglichtregulatie, zonwering en ventilatie. Zo kan een gebruiker tegenwoordig zelf rolluiken en rolgordijnen – met zijn eigen app – bedienen om de hoeveelheid licht in de kamer te bepalen. 100% verduisteren? Geen probleem! Tegelijkertijd geven deze rolluiken een isolerend- en warmtewerend effect. Niet onbelangrijk, want wij houden van energiebesparen in Europa. Daarom zijn er ook rolgordijnen, rolluiken en dakramen, die worden aangestuurd door zonne-energie.

De techniek staat voor  niets. Maar of we in Europa spoedig beter zullen slapen, hangt vooral af van de innovatieve daadkracht van architecten en aannemers. Door bij het ontwerpen en bouwen van woningen voorrang te geven aan ons leefcomfort en vervolgens gebruik te maken van de technologische productontwikkelingen, hoeven u en ik straks niet urenlang meer schaapjes te tellen. Een heerlijke droom … oh nee, het is al werkelijkheid!

Michel Sombroek

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen