De naam is zo ontstaan omdat de bedenker, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat.
De techniek bestaat uit de volgende stappen:
- Besluit om te beginnen welke taak je op gaat pakken. Een grotere taak verdeel je eerst in kleinere subtaken die beter “behapbaar” zijn.
- Stel dan de kookwekker in op 25 minuten. Werk in die 25 minuten geconcentreerd aan de taak totdat de wekker afgaat. Probeer je ondertussen niet te laten afleiden door mailtjes, collega`s of de telefoon.
- Dan is het tijd voor een korte pauze van vijf minuten. Even ontspannen, koffie drinken, een frisse neus halen of gewoon even niets doen. Na de korte pauze zet je de wekker weer op 25 minuten en ga je weer geconcentreerd werken aan de taak.
- Na 3 à 4 “Pomodoro`s” neem je een langere pauze van ongeveer 30 minuten. Dit proces herhaal je een aantal maal totdat de taak volbracht is.
En waarom werkt deze techniek nu echt?
We kunnen ons niet altijd even goed focussen, het gevaar van afleiding loert constant. Door externe prikkels of omdat we gewoon weinig geconcentreerd zijn. Onze concentratieboog is dan ook een op en neergaande curve. Iedere keer als je wordt gestoord, worden je hersenen als het ware even `gereset` en moeten ze opnieuw `opstarten`. Het duurt elke keer een aantal minuten voordat je weer maximaal gefocust bent. De Pomodoro-techniek werkt met korte blokken en door het zetten van de wekker, heb je onbewust een betere motivatie en een hoger concentratievermogen. Ook door het tikkende geluid wordt je focus vergroot en kun je zo je takenlijst veel beter afwerken.