Nederland in gebreke gesteld omwille van falend energielabel

Hub Redactie
Hub Redactie
11 juni 2015
2 min

Milieuwinst nihil met doe-het-zelf-label 

Op 1 januari 2015 werd het nieuwe energielabel van kracht. De nieuwe uitvoering houdt een versimpeling in van het `oude` energielabel. De invoering van ervan heeft tot veel beroering geleid; deskundigen zeggen dat het nieuwe label niet aansluit op de Europese eisen zoals die terug te vinden zijn in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Volgens de experts gaat het mis bij de opname van de energieprestatie. Woningeigenaren hoeven hiervoor geen beroep (meer) te doen op een onafhankelijk expert, maar stellen met behulp van een internetapplicatie zelf het energielabel van hun woning samen. Deze nieuwe werkwijze wordt door energiedeskundigen weggezet als `doe-het-zelf-label` of `natte vinger`-label.

Ook de Europese Commissie is van mening dat Nederland niet aan de eisen voldoet. Het wrange is dat Nederlandse concepten als het EnergiePrestatieAdvies en de EnergiePrestatieNorm aan de basis liggen van het door de EC opgelegde energieprestatiecertificaat. Anders gezegd: Nederland stond aan de wieg van de regelgeving waar ze zich nu zelf aan onttrekt!

Afzwakking energielabel als gemiste kans

Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat Nederland totaal onderschat hoe wezenlijk energiebesparing is. Hij wijst er daarbij op dat de gebouwde omgeving in ons land goed is voor maar liefst 43 procent van ons totale energiegebruik – daar valt dus heel wat op te besparen! In andere landen lijkt het energielabel veel beter opgepakt te worden. Eickhout zou het voor de hand vinden liggen dat een (bescheiden) investering in een deskundige energieprestatieberekening net zo vanzelfsprekend wordt voor aanstaande woningbezitters als de investering in een bouwkundig onderzoek. Woningeigenaren zijn er immers bij gebaat te weten hoe hoog hun energielasten zullen zijn in de woning die ze op het oog hebben!

Overigens is de klucht met betrekking tot het energielabel al een tijd gaande; het bedrijfsleven was al aanzienlijk eerder van mening dat het overheidsbeleid op dit vlak te wensen over laat. Zo zegt de stichting Energyclaim: “Minister Blok van Wonen, houdt vol dat het Nederlandse energielabel wel aan de Europese richtlijn voldoet. Maar volgens EnergyClaim voldoet het label niet aan de richtlijn en zelfs niet aan de nationale wetgeving.” Energyclaim, een stichting die zich sterk maakt voor bedrijven die actief zijn in de energiebesparing, is al jaren in touw tegen de manier waarop Nederland energiebesparing aan haar laars lijkt te lappen.

Energie steken in deskundigheid en betrouwbaarheid

Nederland zou van de Europese Commissie twee maanden de tijd hebben gekregen om orde op zaken te stellen. Volgens deskundigen is de oplossing eenvoudig: het energielabel moet gewoon weer worden toegekend door een onafhankelijke deskundige. Alleen dan kan er sprake zijn van een betrouwbare energieprestatieberekening en is het gedaan met het huidige `natte vinger`-werk. Een kwestie van energie steken in de juiste zaken!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen