Omzet installatiebranche groeit weer

Hub Redactie
Hub Redactie
15 mei 2015
2 min

Voor het eerst sinds 2 jaar stijgt de omzet in de installatiebranche weer. Er worden weer meer huizen en kantoren gebouwd en ook de industrie trekt aan. De installatiesector profiteert hiervan en de omzet steeg in 2014 dan ook met 1,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de orderportefeuille neemt langzaam toe. In november 2013 bedroeg de orderportefeuille nog 4,8 maanden; in november 2014 liep deze op tot 5,3 maanden. Dat blijkt uit cijfers van ABN AMRO.

Nieuwbouw

Volgens de bank ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de installatiebranche. ABN AMRO verwacht dat de omzet dit jaar verder zal stijgen. Dit is volgens economen van de bank vooral te danken aan het feit dat de nieuwbouw van woningen sterk zal toenemen. “Dit is gunstig voor installateurs. Zeker omdat de energieprestatiecoëfficiënt eisen voor nieuwe woningen steeds strenger worden.”

Duurzaamheid

Deze strengere EPC-eisen betekenen dat woningen steeds duurzamer worden, wat weer werkt oplevert voor installatiebedrijven. “Om een woning energieneutraal te krijgen, zijn veel installaties nodig.” Een vergelijkbaar traject loopt overigens ook voor utiliteitsgebouwen. Hier liggen ook kansen voor installateurs. Zo zijn er bijvoorbeeld al samenwerkingsverbanden met gemeentes en zorginstellingen om zorggebouwen te verduurzamen.

BTW-verlaging

Is er dan alleen maar goed nieuws? Nee, helaas niet. De installatiebranche heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van de btw-verlaging op arbeid bij renovaties van woningen. De btw wordt per 1 juli 2015 weer verhoogd, wat de omzet van met name kleine installatiebedrijven negatief kan beïnvloeden. Installateurs die zich met sanitair en het plaatsen van keukens bezighouden, zullen het aflopen van de btw-verlaging merken en het wat moeilijker krijgen. Voor de installatiesector als geheel, zal het effect van de aanstaande btw-verhoging echter beperkt zijn.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen