De omzetgroei komt voornamelijk door de aanhoudende groei in de woningbouw. Momenteel wordt in tien procent van de gevallen gekozen voor een warmtepomp voor de verwarming van de woning. Door de aanhoudende populariteit wordt verwacht dat aan het einde van 2018 de omzet van warmtepompen de cv-ketel voorbij gaat streven.
Warmtepomp in nieuwbouw
Bij nieuwbouw wordt de warmtepomp steeds meer gemeengoed. De manier van verwarmen verschuift daardoor en dat is slecht nieuws voor de cv-ketel. Die verliest terrein. Mede doordat de overheid subsidie verstrekt voor het aanschaffen van een warmtepomp, wordt de beslissing om niet meer te kiezen voor verwarming door middel van gas steeds eenvoudiger. Door de ISDE-subsidie en de langere levensduur zijn de warmtepompen in sommige gevallen zelfs goedkoper dan een gasinstallatie. En dat maakt het een interessante en duurzame keuze voor zowel particulieren als bedrijven. Zij hebben eenmalig een dure investering, maar vervolgens hebben zij geen last meer van fluctuerende gasprijzen. Ook gemeenten en woningcorporaties sturen steeds meer aan op deze duurzame manier van verwarmen.
Keuze voor duurzaamheid
“In 2018 zal er naar schatting voor ca. € 250 miljoen aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden, tegenover ca. € 220 miljoen aan HR-ketels”, leggen de onderzoekers uit. “Hiermee is de warmtepomp in omzetwaarde conventionele apparatuur definitief voorbij.” De trend laat zien dat zowel particulieren als bedrijven meer willen investeren in duurzaamheid.