Vernieuwend leiderschap in de bouw- en installatiebranche

Hub Redactie
Hub Redactie
12 februari 2015
2 min

Als ondernemer en installateur wordt u iedere dag opnieuw uitgedaagd om te verbeteren en te vernieuwen. Geconfronteerd met de innovaties in de branche, kunt u niet meer vasthouden aan de strategieën die u in het verleden succes hebben gebracht. Stilstaan is achteruitgaan. Uw klanten willen steeds meer, beter, efficiënter, duurzamer, goedkoper… Uzelf continu verbeteren om nog flexibeler, daadkrachtiger en klantgerichter te worden is geen optie, maar bittere noodzaak.

Dit vraagt om een andere aanpak: vernieuwend leiderschap. Het volstaat niet meer om te willen veranderen; u moet de verandering krachtig inzetten en belichamen.

Wat is er zo nieuw aan ‘vernieuwend leiderschap’?

Echte innovatie en verandering binnen uw bedrijf kan alleen maar als u én iedereen in uw bedrijf hiervoor openstaan. Een onderneming kan slechts succesvol innoveren als ze zowel gericht is op bestaande kennis, inzichten en vaardigheden als op het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden. Dit wil voor de bouw- en installatiebranche nog wel eens een flinke ommezwaai in bedrijfscultuur en managementstijl betekenen.

Vernieuwend leiderschap is gebaseerd op volgende inzichten:

  1. Verandering is niet maakbaar: u kan innovatie en veranderingsbereidheid niet van bovenaf opleggen. Samenwerking tussen mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden binnen uw bedrijf zorgt ervoor dat de noodzakelijke vernieuwingen sneller gerealiseerd kunnen worden.
  2. Samen kunnen en weten we meer. Sta open voor de visie en feedback van uw medewerkers., collega’s en partners. Innovatie en vernieuwing komen deels van buiten de sector maar tegelijkertijd ook vanuit de eigen onderneming. Bied binnen uw bedrijf ook een podium voor de denkwijze van jongeren, allochtonen en vrouwen.

Vernieuwend leiderschap betekent voor u:

  1. Inspireren: geef zelf het goede voorbeeld en daag medewerkers uit om zichzelf te zijn en hun vaardigheden ten dienste te zetten van de onderneming en de innovatie.
  2. Investeren in kennis en vaardigheden, zowel van uzelf als van uw medewerkers, om up-to-date te blijven van alle trends en ontwikkelingen in de installatiebranche.
  3. Oprechtheid en authenticiteit: geloof in uzelf en in de ‘nieuwe’ strategie die u met uw onderneming voor ogen heeft; dan zullen ook uw medewerkers en partners hierin gaan geloven en zich hiervoor engageren.
  4. Heldere communicatie over concrete doelen.

Van louter dienstverlener naar adviseur dankzij vernieuwend leiderschap

Op die manier kan u uzelf ontwikkelen van vakinhoudelijk expert tot zelfsturend, inspirerend en ondernemend leider. Daar heeft niet alleen uw eigen bedrijf baat bij, maar ook uw klanten. De kracht van een ondernemende professional ligt erin dat u van uw klanten uw loyale ambassadeurs kan maken, omdat u zich niet alleen als dienstverlener maar als betrouwbare adviseur profileert. Een houvast voor uw klanten in deze innovatieve installatiebranche.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen