Warmtewet: goed voor milieu, bewoners én installateurs

Hub Redactie
Hub Redactie
30 september 2014
2 min

Richard legt uit: “Voorheen was het zo geregeld dat bewoners van appartementencomplexen met een centraal ketelhuis één keer per jaar de energierekening kregen. In de koopsector kunnen mensen hun energieleverancier zelf uitkiezen, in de huursector is dat allemaal collectief geregeld. De warmtewet beschermt deze mensen. Ze hoeven volgens die wet niet meer te betalen; al zou er in hun appartement een hoogrendementsketel hangen. De meerkosten zijn voor rekening van de woningbouwvereniging of de vastgoedverhuurder. Die instanties gaan dus op grote schaal maatregelen treffen om de energiekosten omlaag te krijgen. Veel oude ketels worden vervangen. Je kunt je voorstellen dat het mes aan drie kanten snijdt: de bewoners zijn er blij mee, het milieu vaart er wel bij en voor de installatiebranche betekent het werkgelegenheid.”

Thermostaat

De warmtewet is inmiddels in werking getreden en houdt nog meer in. Richard: “Bewoners moeten hun energieverbruik kunnen monitoren, zodat ze aan het einde van het jaar niet verrast worden. Verder moeten ze de verwarming beter kunnen regelen en daaruit volgt dat ze recht hebben op thermostaatknoppen.”
Woningbouwverenigingen en vastgoedverhuurders zijn momenteel volop bezig met Fase 1, weet Richard. “Dat betreft vooral het meten en vaststellen van de normen. Fase 2 is het daadwerkelijk vervangen van ketels en aanbrengen van thermostaatknoppen. Wij hebben vooral met Fase 2 te maken.”

Energieverbruik

“Het gaat om een enorme markt”, zegt Richard. “Onlangs is besloten dat Verenigingen van Eigenaren (VvE`s) niet hoeven te voldoen aan de warmtewet. Dat zou kopers dwingen tot maatregelen en de servicekosten flink doen stijgen. VvE`s mogen natuurlijk aanpassingen laten doen waar het energieverbruik van daalt, maar het is geen must. Toch zien wij dat het wel gebeurt, maar dat wegen ze ieder voor zich – in overleg met de leden – af. Voor ons is het mooi, we zijn nu in twaalf grote ketelhuizen aan het werk. Er lopen nog offertes voor dertig andere ketelhuizen.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen