Meer balans in bouwen

Hub Redactie
Hub Redactie
24 september 2014
2 min

Toch hoop ik dat als straks de economische motor echt weer aanslaat, we bij de realisatie van nieuwe woningen nadrukkelijker rekening houden met de uiteindelijke bewoner.

In de afgelopen decennia heeft energiebesparing terecht veel aandacht gekregen. Er zijn Europees en mondiaal bindende afspraken gemaakt over energieverbruik en emissiereductie. In Nederland geldt sinds de herziening van het bouwbesluit uit 2012 de eis dat alle nieuwbouwwoningen in 2020 energieneutraal moeten worden gebouwd. Om daar gehoor aan te geven, kijken architecten en ontwikkelaars overwegend naar de energieprestaties van de woning, maar vergeten ze de mens; de uiteindelijke bewoner van dit huis. Anno 2014 zijn verbruik en besparing leidend in nieuwbouw en komen aspecten als wooncomfort, gezondheid, frisse lucht en daglicht op de tweede- of zelfs derde plaats.

Een betere balans

Terecht? Nee, omdat de gevolgen van deze keuze wel eens erg vervelend kunnen zijn: vermoeidheid, slapeloosheid en concentratieproblemen. Voor een groeiende groep bewoners voelt straks hun beloofde “energie-neutrale paradijs” als een dagelijkse kwelling. En dat kan nooit de bedoeling zijn. Daarom pleit ik voor een betere balans. Laten we gaan voor “en/en” in plaats van “of”. Laten we zowel aandacht besteden aan energieverbruik als aan bovengenoemde aspecten.

Hoe? Door als overheid niet uitsluitend te focussen op energie en techniek. De industrie geeft wat dat betreft de juiste signalen af. Zo levert Velux tegenwoordig dakramen die automatisch open gaan om `s avonds de overbodige warmte het huis uit te leiden of die in de zomer bij fel zonlicht automatisch de zonwering sluiten. En wij zijn niet de enige producent die op dit gebied nadenkt en haar innovatieve excellence toont. In die zin wordt het tevens tijd dat toekomstig bewoners kritischer en mondiger worden. Decennialang kon het aanbod de vraag niet aan en waren bewoners blij met elk huis, ongeacht de uitvoering. Nu de verhoudingen zijn hersteld, zijn de bewoners tevens verantwoordelijk voor een juiste balans tussen energieprestaties en wooncomfort, daglicht en huiselijk geluk.


Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen