Normen voor gaskwaliteit

Hub Redactie
Hub Redactie
03 september 2014
2 min

Het Ministerie van Economische Zaken heeft normen opgesteld, waardoor het gas in onze gasleidingen een eenduidige gaskwaliteit en samenstelling zal krijgen. Dit geldt voor zowel H-gas, zogenaamd hoogcalorisch gas dat voornamelijk door de industrie wordt gebruikt, als voor G-gas, het laagcalorische gas dat wij voornamelijk uit Groningen halen om te koken en onze huishoudens en bedrijven te verwarmen.

Doordat deze beide soorten gas gebruik maken van een ander transportnetwerk en verschillen van samenstelling hebben deze soorten gas elk een eigen set normen gekregen. In deze normen wordt vastgelegd wat de samenstelling en de gaskwaliteit moeten zijn bij in- en uitvoer, bij invoeding op een aansluiting en bij aflevering op een aansluiting.

Waar moet het gas aan voldoen?

In de normen wordt vastgelegd wat de calorische waarde, de temperatuur, het waterdauwpunt en de Wobbe-index behoren te zijn. Daarnaast worden er eisen gesteld aan het gehalte van diverse stoffen, waaronder het gehalte aan zuurstof, koolstofdioxide, waterstof en zwavel. Ook de hoeveelheid microben en stofdeeltjes zijn aan regels onderworpen.

Het is de bedoeling dat de netbeheerders het gas weigeren dat niet aan de kwaliteitsnormen voldoet. Zo is een afnemer van gas altijd zeker van wat deze in huis of in het bedrijf haalt.

Op langere termijn nieuwe gasinstallaties

Deze maatregel is met name ook bedoeld om te zorgen dat kleingebruikers en consumenten niet elke keer andere installaties moeten aanschaffen, die afgestemd zijn op de samenstelling van het gas dat toevallig op dat moment wordt geleverd. Door de gaskwaliteit te normeren kunnen consumenten voorlopig verder met hun huidige installaties. Op termijn, men verwacht na 2020, zullen nieuwe gasinstallaties waarschijnlijk toch onvermijdelijk blijken. De gebruikers van het H-gas hebben deze transitie gedeeltelijk al gemaakt. Dat gaat om circa 80 bedrijven, waar per geval is bekeken welke gasinstallaties in welk tempo vervangen moesten worden.

Dus op termijn zullen er nieuwe gasinstallaties komen, die andere samenstellingen van het aardgas aankunnen, zowel voor bedrijven als uiteindelijk ook voor de consument.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen