Kansen voor Nederlandse bedrijven in België

Hub Redactie
Hub Redactie
12 augustus 2014
2 min

Bouw en bodemsanering

Natuurlijk heeft de crisis ook België bereikt en heeft ook daar de bouw het zwaar. Maar toch bouwen onze zuiderburen méér en liggen er specifieke kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral omdat er in België een tekort is aan hoger opgeleide werknemers en er veel vraag is naar duurzaam bouwen. In Vlaanderen zijn plannen voor nieuwe scholen en er is een sportinfrastructuurplan dat verder uitgewerkt gaat worden.

Wallonië kent een grote achterstand op het gebied van bodemsanering van vervuilde terreinen en stortplaatsen. Bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd, hebben goede kansen.

Goede voorbereiding nodig

De markt in België is helaas niet eenvoudig en een goede voorbereiding is nodig. De overheidsstructuur is ingewikkeld met de opdeling in Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast zijn er grote cultuurverschillen in de manier van zakendoen.

Het is verstandig om contact te leggen met een Belgische agent of distributeur die ook Frans spreekt, die kan mogelijk de juiste deuren openen. Maar hoe vindt u de juiste Belgische handelsagent? Dat is lastig doordat er geen landelijke vereniging is van handelsagenten. Wanneer u producten wilt exporteren kunt u het beste samenwerken met een Belgische distributeur/groothandel.

Persoonlijke begeleiding en advies

De Nederlandse ambassade in Brussel kan u op weg helpen. De economische afdeling verstrekt actuele en betrouwbare informatie over het exporteren naar en investeren in de Belgische markt, informatie over de ontwikkelingen binnen kansrijke sectoren en over de wet- en regelgeving. Ook wordt de ambassade ingeschakeld bij het oplossen van concrete problemen die Nederlandse bedrijven  in België ondervinden.

Zakenpartnerscan

Ziet u een kansen op de Belgische markt en zoekt u een partner? Dan is de zakenpartnerscan van de Nederlandse ambassade iets voor u. De zakenpartnerscan is speciaal ontwikkeld voor ondernemers om ze te introduceren bij potentiële zakenpartners. De dienst kost 500 euro en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Metaal & Techniek Meet & Match

Voor bedrijven in de metaal en techniek die hun activiteiten willen uitbreiden naar België is er een Meet & Match op 18 november 2014 in de Nederlandse ambassade in Brussel.
De Meet & Match wordt georganiseerd door de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK). Aan het evenement gaat een intakegesprek vooraf, waarin uw commerciële interesses in kaart worden gebracht. Welke contacten op de Belgische markt zijn voor u relevant? Zoekt u potentiële klanten, agenten, distributeurs of een expert? De NKVK zal, in opdracht van de Nederlandse ambassade, voor u gesprekspartners op maat zoeken, die u tijdens de Meet & Match ontmoet.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen