Comfortabel en levensloopbestendig

Hub Redactie
Hub Redactie
28 juni 2014
2 min

Grote rol voor domotica

Directeur Jan Kessels: “We hebben in een vroeg stadium met de opdrachtgever om de tafel gezeten om alles door te spreken. Wensen, eisen, mogelijkheden, alles kwam aan de orde. Dat is mooi, want geeft je de mogelijkheid om mee te denken. Wij hebben al een aantal keer het Niko Home Control System geïnstalleerd, een domoticasysteem dat ik gebruiksvriendelijk en laagdrempelig vindt. De opdrachtgever had al wel nagedacht over domotica, dus toen wij dit voorstelden was hij meteen heel enthousiast. Het is een belangrijke stap in het levensloopbestendig maken van een woning. Ik verwacht dat dit in de nabije toekomst een grote vlucht gaan nemen, steeds meer mensen laten aanpassingen aan hun woning doen om langer thuis te kunnen wonen. Bepaalde zaken kun je alleen bouwtechnisch oplossen, maar ook domotica kan ook een grote rol spelen.”

Verwarming, ventilatie, airconditioning

“In grote projecten is een KNX-systeem dan mooi omdat het heel uitgebreid is. In deze situatie voldoet het systeem van Niko. Het is simpel en doeltreffend, en tegelijkertijd is er veel mogelijk. Denk aan het regelen van de verlichting, gordijnen en rolluiken, maar ook cv en ventilatie. Met de functie `verwarming, ventilatie en airconditioning` (HVAC) bedien je met een touchscreenpaneel alle VRV-, VRF- en multisplitairconditioningsystemen. Je kunt het systeem met een app op je smartphone ook op afstand bedienen. Bij het installeren van domotica in een bestaande woning is het enige lastige punt soms dat je een wat ruimere meterkast nodig hebt om alle schakelingen kwijt te kunnen. In dit geval hebben we het opgelost door een onderverdeelkast in de berging boven de was- en droogautomaat aan te brengen, zodat er nauwelijks sprake was van ruimteverlies.”

E en W combineren

Kessels is totaalinstallateur. Hij legt uit wat hij bijzonder vond aan dit project: “E en W combineren vind ik altijd leuk. Met een domoticasysteem `knoop` je door middel van busverbindingen de onderdelen aan elkaar. Alles is op elkaar afgestemd, de klant heeft niet meer te maken met verschillende bedieningspanelen. Behalve de gebruikelijke werktuigbouwkundige componenten zoals gas- en waterleidingen, hebben we een aantal bijzondere onderdelen geplaatst. Vloerverwarming met een zoneregeling bijvoorbeeld, hier en daar aangevuld met een stukje wandverwarming.
jan kessels

Sanitair

En dan het sanitair dat in de woning is geïnstalleerd. Kessels: “Dat is verre van standaard. Er zit een whirlpool in, een stoomdouche en een sunshower. Sunshowers komen we nog niet heel vaak tegen, dus het is mooi als je als installateur zoiets mag installeren. De onderhoudsgevoelige apparatuur van de stoomdouche is netjes weggewerkt in een kastje op de overloop, zodat de badkamer alleen maar `mooi` en praktisch hoeft te zijn. De stroomvoorziening zit op een aparte eindgroep met een aardlekschakelaar 30mA.

Het is prachtig geworden, het is een feest om zo`n project te doen.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen